Marts 23., 2017


[info]begemots10:16
Liela brēka, maza vilna.

Atšķirībā no 99,9999% dzejas, zinātnisku pētījumu rezultātiem ir stipri lielākas šanses (a) ietekmēt cilvēkus ilgāk kā 1-2 paaudzēs un (b) stipri plašāks efekts.

Tas nozīmē, ka prognozēm par atklājumu sekām gana drīz iestājas paredzamības event horizon.

Jā, zinātnieks var ņemt vērā esošo stāvokli, patlabanējo konjunktūru un uztādījumus, bet vai no viņa atklājuma būs vairāk labuma vai ļaunuma longer termā -- pat ja mēs varam vienoties par labuma/ļaunuma kritērijiem, -- to nevar iepriekš zināt ne viņš pats, ne kāds cits.

Jebkurā, starp citu, militāro pētījumu jomā taču papildus parastajiem ētiskajiem imperatīviem ("nedari ļaunu", "neizgudro nogalināšanas lietas") būs arī papildus imperatīvs -- "ja tu nepētīsi to, ko pēta citās valstīs, to varēs izmantot pret tavējo".

Protams, ir jēga runāt par ētiku saistībā ar zinātni, bet tas lauciņš, man šķiet, ir tik samudīts, ka kaut kādas politiski ētiskas deklarācijas tur ieviest ir riskanti. Galvenā ētika zinātniskajā darbībā, manuprāt, tomēr ir neangažētība, respektīvi, personisko biasu novēršana/iegrožošana un faktu/interpretāciju maksimāla čekošana.

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba