Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Vasara un dūmi -

Jan. 17th, 2020 07:30 am

2019.gada Zviedrijas statistika: 320 šaušanas, 257 spridzināšanas. Tātad tiem, kuri saka, ka vēl taču nespridzina un nešauj katru dienu, varētu būt taisnība - ja dažās dienās paplosījās vairākkārt, tad teorētiski bija arī kāda no šaušanas un spridzināšanas brīva diena. Šajā gadā tādas dienas gan vēl pagaidām nav bijis.
Neliela ilustrācija tam, kā 13.janvāra rītā izskatījās daudzdzīvokļu māja pēc spridzināšanas vienā no agrāk mierīgākajiem Stokholmas rajoniem - https://images.svd.se/v2/images/4a20d0a8-0492-4874-bad7-80a5920b9370?fit=crop&h=850&q=80&upscale=true&w=1700&s=f71956c967bcefeed38a4d4b56c6504e57118409
Tikmēr Latvijas politiķi joprojām skaļi sapņo par "skandināvu modeli", tur iekļaujiot arī Zviedriju, bet mediji stāsta par Trampa tviteri un būtiskajiem britu karaļnama kundzīšu jaunumiem.

Tags:

6 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]nistagms
Date:January 17th, 2020 - 11:05 am
(Link)
https://www.theguardian.com/world/2020/jan/16/drug-gang-violence-in-sweden-linked-to-60-bomb-blasts-increase

ir arī meinstrīm medijos. enivei, man grūti iedomāties, kā kāds mūsdienu R lielpilsētā, kurā katru stūri novēro ar kamerām, varētu spridzināt bumbas un palikt nesodīts. ja es kādā Rīgas parkā vienatnē uzsmēķēju cigareti, policija ir klāt pēc pāris minūtēm. tātad Zviedrijā kāds, acīmredzot, vēlas šīs spridzināšanas notiekam.

ar skandināvu modeli gan visi, cik zinu, saprot, pirmkārt, Norgi. Latvijai noteikti noderētu šādas tādas sociāldemokrātijas iezīmes, piemēram, algu celšana proletariātam, normāla veselības aprūpe, sociālā aizsardzība un kāds tautas sports par brīvu, šeit ir ļoti daudz cilvēku, kas strādā fultaimā un joprojām dzīvo cilvēka necienīgu dzīvi, un tie ir pārsvarā vietējie. stipri šaubos, ka Latvijas politiķi vēlas šeit ieviest spridzināšanu - turklāt tai nav nekāda tieša sakara ar 'skandināvu modeli' - cik saprotu, tad ne Dānijā, ne Norvēģijā nav novērojamas šādas problēmas, līdz ar to tava pārspīlēšana tieši novērš uzmanību no katastrofālās situācijas Zviedrijā un liek tev iebilst.
From:[info]krishjaanis2
Date:January 17th, 2020 - 02:41 pm
(Link)
Joks jau tāds, ka, izrādās, nav jau tāda viena skandināvu modeļa. Norgē ir sava socdemokrātija, dāņi vispār kapitālisti, bet zviedriem atkal sava socdemokrātija, un no katra modeļa īpatnībām arī izriet atšķirīgā attieksme pret migrantiem. SWE ir gana daudz domājošu cilvēku, kuri pie viņu šodienas ekstrēmisma un realitātes nolieguma vaino tieši viņu socdemokrātijas īpatnības.
From:[info]heda
Date:January 17th, 2020 - 09:02 pm
(Link)
Šeit piemēram modeli slavējošs raksts, kurā, runājot par Zviedriju, protams, nepiemin tik rupjus vārdus kā sabiedriskā līguma laušana, spridzināšanas un izvarošanas, to visu apzīmējot vien kā "izaicinājumu" - https://www.weforum.org/agenda/2020/01/the-new-nordic-model/
From:[info]heda
Date:January 17th, 2020 - 08:55 pm
(Link)
Šajā gadījumā piezīme ierakstā bija par Latvijas medijiem.
Bet par ziemeļvalstu modeli - interesanti, kuros avotos ir izdiskutēts, ka Zviedrija ziemeļvalstu modelim vairs nekvalificējas, un kāpēc?
From:[info]nistagms
Date:February 1st, 2020 - 07:53 pm
(Link)
Kāpēc par medijiem, ja raksti "Latvijas politiķi"?

Nekas tāds nav nekur izdiskutēts - es pats ar šo modeli automātiski saprotu Norgi (kas vienkārši ir mana subjektīvi mīļākā Skandināvijas valsts), kāds cits varbūt Dāniju, tev savukārt viss vienmēr grozās ap Zviedriju. Kā jau saka Krišjānis - nav tāda vienota skandināvu modeļa, tādēļ nav zināms, kas konkrēti ar to tiek domāts, bet Latvijai jau nudien noderētu celt sociālās aprūpes sistēmu - varbūt esi redzējusi jaunākos sižetus par, piemēram, traģisko situāciju Latvijas pansionātos, sociālās aprūpes centros vai aprūpes centros cilvēkiem ar īpašām vajadzībām vai garīgām saslimšanām? Bija raidījumā "Aizliegtais Paņēmiens". Diezgan stulbi būtu mēģināt diskvalificēt tiekšanos uz, teiksim, SKANDINĀVISKĀKU modeli, jo, lūk, Zviedrijā migranti spridzina. Nu, so what, Dānijā un Norvēģijā nespridzina. Latvijā arī nespridzina, bet migranti jau ir labas dzīves blakusprodukts, tomēr Latvijā līdz labai dzīvei tautas pamatslānim ir tāls ceļš ejams. Līdz ar to tavi ieraksti, kas var kalpot kā labs brīdinājums par Zviedrijā notiekošo, no informatīva satura kļūst par vispārinājumiem un pārspīlējumiem, kas ir kaitinoši un neļauj līdz galam nopietni uztvert arī to saturu, kas ir pietiekami pamatots un svarīgs (līdzīgi kā biedram Gnidrologam). Vai mani interesē nepieļaut kaut kādu spridzinošu kriminālo grupējumu iekļūšanu Latvijā? Protams, ka interesē. Vai mans plāns, lai to izdarītu, būs neatļaut tiekšanos uz labāku dzīvi? Nē, paldies, turklāt pašā Skandināvijā ir valstis, kuras apvieno lielisku dzīves līmeni ar nespridzināšanu, tā kā tas nu gan nav nekas neizdarāms.
From:[info]heda
Date:February 5th, 2020 - 11:20 pm
(Link)
Iepriekš laikam tevi pārpratu, jo no šāda skatpunkta es tev visumā piekrītu.
Jantes likumi, kas veicina konformismu un sava viedokļa nepaušanu, "nelīšanu, kur nevajag" un sevis noniecināšanu zviedriem ir daudz raksturīgāki kā dāņiem un norvēğiem, tomēr diemžēl arī Norvēģijā un Dānijā partijas un strāvojumi, kas varētu novest pie līdzīga haosa ir pietiekami stipri, un "Progresīvie" un tamlīdzīgie manuprāt kā Ziemeļvalstu modeli iztēlojas tieši sistēmu, kurā valsts adoptē un apkopj katru slaistu un kriminālistu.
Zviedriem ir jēdziens `folkhemmet`, kas tulkojumā nozīmē māja tautai - tas ir zviedru sociālisms, tolaik nacionāls, kādu to cēla zviedru sociākdemokrāti sākot no 20.gs.20-tajiem gadiem, tā pamatā ir sabiedriskais līgums, ka iedzīvotāji maksā augstus nodokļus un pretī saņem drošību, sociālo nodrošinājumu darba nespējas gadījumos, bezmaksas izglītību, lētu medicīnisko palīdzību utt. Tas patiesi darbojās, kamēr to realizēja paši zviedri ar tiešām ļoti augstu darba morāli un efektivitāti, lojalitāti pret savu valsti un solidarītāti viens pret otru. Tagad šis līgums būtībā tiek dienu pa dienai lauzts - zviedriem atstāta nodokļu maksāšanas daļa, bet visa veida pretpaklpojuma kvalitāte visās jomās - medicīnā, izglītībā, drošībā - ir dramatiski kritusies. Teikumu par sociālā līguma laušanu vajadzētu kā refrēnu pievienot katram ierakstam par Zviedrijas tēmu, un man šķiet, ka ir neiespējami runāt par Ziemeļvalstiu modeli, ignorējot veidu, kā tas šeit un tagad tiek sagrauts.