Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Vasara un dūmi - "Kvadrāts" / "The Square"

Sep. 6th, 2017 05:51 pm "Kvadrāts" / "The Square"

Otra gaidītākā šīgada filma, kura patiks tiem, kuriem te ļoti patika Rūbena Estlunda iepriekšējā filma "Tourist" ("Force Majeure") un vēl vairāk tiem, kuri atceras senāko "Play".
Filmas galvenais varonis ir modernās mākslas muzeja direktors , kura jaunākais projekts ir mākslas darba ""The Square" - vieta humānām vērtībām, brīva zona, kur valda uzticēšanās un rūpes" izstādīšanu un reklamēšanu. Ceļā uz darbu viņu aplaupa, un vēlāk viņš kopā ar kolēģi dodas uz nemīlīgu priekšpilsētu, lai atgūtu nozagto maku un telefonu. Pamācoši iztēloties šīs divas sižeta līnijas izstādes anotācijas kontekstā, lai vēlāk varētu salīdzināt savu fantāziju ar to sapulču un prezentāciju cilvēka antropoloģiju, kuru piedāvā Estlunds.
Brīžam mazliet atgādināja "Nocturnal animals", tikai šoreiz varonis ir vīrietis, kurš vairs pat netic, ka aiz glītiem papīrīšiem varētu būt konfektes, nevis mulāžas (zīmīgi, ka Estlunda filmu vīrieši ar katru filmu kļūst tramīgāki, kaut "Tourist" šķita, ka tramīgāk jau vairs nevar).
Sākumā zālē ļoti daudz omulīgu, sevi un sabiedrību atpazīstošu smieklu, bet tie pieklust, un filmas otrajā pusē zāle ir klusa, gribas tikai ielīst dziļāk krēslā un satīties jakā. Filma iedarbojas ļoti brutāli, lai arī patiešām brutāla ir tikai viena epizode.
Zviedru kritiķi raksta, ka sižets esot iepriekš neparedzams, un tas lieliski ilustrē vienu no filmas galvenajām tēmām - cēloņsakarību neapzināšanos.
Filmai piestāvētu apakšvirsraksts "Swedish beauty", bet tas būtu pārāk atklāti, un kopš "Play", kura tika gan godalgota, gan lamāta par nekorektumu, Estlunds kļuvis daudz slīpētāks, un vairs neļauj mūžīgi aizvainotajiem tik vienkārši noformulēt, par ko pienāktos uzmest lūpu.

The Square

Tags:

1 comment - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]heda
Date:September 6th, 2017 - 09:36 pm
(Link)
Starp citu, filma sākas ar epizodi, kurā tiek demontēta karaļa statuja, lai dotu vietu "The Square", un šī epizode noteikti filmēta labu laiku pirms pareizās vēstures taisītāji šogad sāka plosīties ap reālajām statujām.
Īsti Lielie mākslinieki mēdzot apsteigt savu laiku :)