Picking up pieces of a broken heart -- Day [entries|friends|calendar]
Toulouse-Lautrec

[ userinfo | livejournal userinfo ]
[ calendar | livejournal calendar ]

Ābolu sula [28 May 2006|10:41pm]
Ābolu sula. 1,5l vienā rāvienā. Vislabāk garšo īstā, bet no komerciālajām - CIDO XL Ābolu - tā ir tāda vairāk kodīga atšķirībā no Igaiņu Gutas un citām. Ļoti urīndzenoša. Kaut gan, tas ir dabiski, ja tiek izdzerts uzreiz 1,5L. Dīvaini, ķermenī uzreiz rodas savāda siltuma sajūta, bet ne tāda, kas no alkohola. Iekš DS bija arī viegli dejot. Pat nevajadzēja iesildīties, kad varēju jau pilnā gaitā bez bailēm savainot sevi taisīt visu, kas vien ienāk prātā. Slodzi nejutu, sviedri tecēja strūklām. Izdejojos pamatīgi. Novēroju šādu Ābolu sulas sakritību jau otrreiz. Būs jāņem līdzi kāda paka vai divas uz batliem un uzstāšanos. Biju domājis, ka CIDO vai ābolu audzētājs kādu ķīmiju klāt pielika, kas ir labs vielmaiņas katalizators, bet nebiju novērojis nekādus abstinences simptomus. Zinu, ka āboli satur daudz magnija. Bet šeit izlasīju tādu rakstu:
"Āboli un ābolu sula satur antioksidantus, kas palīdz samazināt holesterīna nogulsnes uz artēriju sieniņām, konstatējuši Kalifornijas universitātes zinātnieki."

Wikipēdijā izlasīju to pašu, pie tam vēl bija teikts, ka āboli uzlabo zarnu veselību. Tālāk lasu par antioksidantiem - šūnas tos izmanto, lai nepieļautu bojājumu rašanos, ko var radīt nestabīlās molekulas, tādas kā ūdeņraža pārskābe, kā arī brīvie radikāļi.
Domāju, ka muskuļaudos nogurums arī rodas oksidēšanas rezultātā, ko antioksidanti tad arī novērš.
Tad ķēros pie ābolu ķīmiskā sastāva un konstatēju, ka visvairāk tie satur Kāliju.
Kālija un Nātrija sāļi bija obligāti nepieciešami labai asnisritei, kur trūkst parasti Kālija, tad tas arī izskaidro ābolu sulas tonizējošo darbību.

Citiem vārdiem, bez āboliem man dzīvot būtu grūti.
2 comments|post comment

Palīdzēt [28 May 2006|10:49pm]
Otrdien gāju uz treniņu, kad pa ceļam mani apstādināja kāda sieviete pensijas vecumā. Viņa prasīja naudu 6Ls zālēm un pārtikai, ko solījās pensijas dienā atgriezt.
Teicu, ka naudu nedošu, bet varu atnākt līdzi un nopirkt visu, kas nepieciešams. Pastaigājām pa aptiekām, līdz atradām tādu, kur zāles dod bez receptes. Es nodomāju, dīvaini, ka nav receptes, tāpēc izlasīju preparāta dokumentāciju, ja nu gadījumā kāds psihotrops. dokumentāciju izlasīju, kā arī no pašas sievietes daudz noklausījos par viņas slimību - hipertireozi, kad pastiprināti darbojas vairogdziedzeris. Visus slimības simptomus, kas bija zāles dokumentācijā pieminēti kā tādi, ko izraisa pati slimība, nevis zāles, uz sievietes pamanīju (acu simptomi un kakls), bet zāļu blakusparādības nepamanīju (izsitumu uz viņas ādas nav bijis), tātad viss kārtībā, palīdzība tiešām bija nepieciešama.

Nākamajā dienā cita sieviete (citā vietā un laikā) lūdz Ls0,5 zālēm, viņa cenšoties sakrāt 10Ls zālēm. Es saku to pašu, ka varu atnākt līdzi un visu nopirkt. Viņa apmulsa un saka, ka es taču nevaru nopirkt viņai zāles par 10Ls. Es saku, ka varu. Viņa atkal, ka labāk, lai iedodu naudu, un viņa pirks pati. Es saku, ka naudu nedošu, bet ja zāles vajag, tad nopirkšu. Viņa prasa, vai tad nav vieglāk iedot naudu? Es saku, ka naudu principiāli nedošu, bet nopirkšu visu, kas nepieciešams. Viņa pasaka, ka tas viņai neder, pagriežas un ejot prom pasaka: "Paldies, es nedzeru". Vai nu viņa netaisījās zāles pirkt, vai arī atbilstoši latviešu mentalitātei apvainojās, ka neticu, ka viņa vēlas naudu lietderīgi izlietot.

Hipertireoze... Dīvaini. Tā ir, kad organisms ražo pārāk daudz vairogdziedzera harmonu, cilvēks kļūst tāds kā hiperaktīvs. Hormonu ražošanai ir nepieciešams daudz joda. Biju domājis, ka mums Latvijā ir joda trūkums, bet te otrādi. Tad sāku apdomāt jauno sāls jodēšanas ES politiku. Uzreiz arī iedomājos, cik lielā mērā palielināsies hipertireozes slimnieku skaits Latvijā, kad jaunā politika tiks pilnībā ieviesta. Bet iespējams, ka joda trūkums arī izraisa hipertireozi - joda trūkuma dēļ tiek uzņemts radioaktīvais jods, kas izraisa vēzi, kas savukārt arī izraisa palielinātu hormonu daudzumu, jo vairogdziedzeris palielinās. Kautgan pie hipertireozes vairogdziedzeris ir ne tik daudz liels (kā rādīja afrikāņu bildes no bioloģijas grāmatas), cik blīvs, ja ticēt tam, kas bija rakstīts Tiamazola lietošanas instrukcijā.
2 comments|post comment

navigation
[ viewing | May 28th, 2006 ]
[ go | previous day|next day ]