making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

14. Dec 2015|19:27

gedymin
Zinu cilvēkus, kam Īlons Masks ir tāds kā personīgais varonis un role model. Un tādā garā. Nenoliedzu, mēs dzīvojam laikā, kad nodarboties ar tehnoloģijām ir veiksmīga izvēle: objektīvi sarēķinot varbūtības, sanāk, ka tavas individuālās iespējas izmainīt pasauli, ir nesalīdzināmi lielākas tad, ja esi lielas tehnoloģiju kompānijas direktors, nekā tad, ja esi, piemēram, vis-vis ģeniālākais komponists, rakstnieks vai kādas citas kultūras nozares adepts. Tikai tas, kas reāli notiek pirmajā gadījumā ir nevis "tu izmaini pasauli", bet "tehnoloģijas izmaina pasauli caur tevi". Tavai personībai un vēlmēm nav nekādas lielās nozīmes - tu esi tikai tehnoloģiju izmantots rīks, caur kuru tās chanelē progresu.

Iemesls tā domāt ir vienkāršs - tehnoloģijas konverģē. Aizdomājoties par konkrētu piemēru - sākotnēji tādas datu pārraides tehnoloģijas kā ZigBee (IEEE 802.15.4), WiFi (IEEE 802.11) un Bluetooth bija pilnīgi atšķirīgas. Katrai no tām bija savas unikālas īpašības - ZigBee izcēlās ar zemu enerģijas patēriņu, Bluetooth ar lēkāšanu pa kanāliem un to, ka neatbalstīja mesh topoloģiju - un tā tālāk. Tagad mums jau sen ir Bluetooth Low Energy, un Bluetooth ar multihop/mesh drīz laikam parādīsies; savukārt lēkāšana pa kanāliem ir kļuvusi par daļu no 802.15.4e. Vēl vairāk, cilvēki IEEE darba grupās ir sapratuši, ka sub-GHz frekvenču josla ir labākā zināmiem lietojumiem (Smart City), tāpēc vieni steidz attīstīt atbilstošo 802.11ah standarta papildinājumu, bet citi - atbilstošo 802.15.4g papildinājumu. Komiska sacensība. Kurš "uzvarēs", vēl nav zināms. No otras puses, tas aŗī nav būtiski, jo beigu beigās visi risinājumu saturēs vienas un tās pašas idejas. Paejot pietiekoši ilgam laikam, viss izgudrojamais kādā jomā tiek izgudrots?

No otras puses, "pietiekoši ilgs" ir atslēgvārds. Runājot par matemātiku, nesen internetā vīdēja ziņas par to, ka grafu izomorfisma sarežģītība varētu būt tikusi noteikta - tas ir, ka šī problēma beidzot tikusi noklasificēta pareizajā taksonomijas grupā. (Līdz šim izomorfisms atradās tādā kā pašam sava kategorijā, jo neviens īsti nezināja, kur to likt.) Interesanti ir tas, ka visi "pamati" (matemātiskās metodes) problēmas atrisināšanai varētu būt bijuši gatavi jau pirms gadiem 30. Tas, kas trūka, bija tikai kāda pietiekoši talantīga cilvēka pietiekoši ilgs darbs, un, iespējams, zināma veiksme.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..