making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

16. Jan 2015|12:38

gedymin
http://apollo.tvnet.lv/zinas/latvijas-zinatnieku-vidu-plaukst-plagiatisms-vesta-tv3/676954

Interesanti, interesanti... Vai tiešām LV zinātnieki ir tādi rupji masveida plaģiatori? Neesmu novērojis.

Ja skatās tuvāk, tad troksni uztaisījušais raksts http://arxiv.org/pdf/1412.2716v1.pdf izmanto ļoti ierobežotu datu kopu - arXiv izliktos darbus (t.i. atsevišķas nozares). Pie tam secinājumi par "sliktākajām" valstīm ir izdarīti tikai balstoties uz High Energy Physics un astrofizikas rakstiem. Cik LV vispār ir cilvēku, kas nodarbojas ar HEP vai astrofiziku?

Darba hipotēze #1: rezultāts ir statistiska fluktuācija, kāda sagaidāma pie neliela datu apjoma. (Ja ir Law of Large Numbers, tad te ir jābūt arī inversajam likumam - "mazi datu apjumi neļauj neko secināt"...)

Tad vēl autori min, ka viņiem problēmu sagādājis apstāklis, ka daudzi autori rakstīšanas procesā nevis iesūtījuši jaunas sava darba versijas pēc katrām izmaiņām, bet iesūtījusi jaunu rakstu. Automātiskās analīzes algoritmam tas izskatās pēc plaģiātisma. Tāpēc viņi rakstus, kuri pārklājās par 95% vispār izslēguši.

Darba hipotēze #2: LV pētnieki iteratīvi iesūtījuši vairākas labotas versijas, kuras pārklājās ar iepriekšējām, bet mazāk nekā par 95%.

Protams, šiem rezultātiem nav nekāda sakara ne ar to, ka eksistē tādas lapas kā akademika.lv, kuras raksta darbus slinkajiem studentiem, ne ar to, ka "vidusskolās vairs nav obligāta padziļināta dabaszinātņu apguve".
Zinātnieki savus darbus nepasūta trešajām personām (kaut vai tāpēc, ka alga to neatļautu :P), un ņemot vērā, ka pētījumā izmantotie raksti ir par laika posmu līdz 2012 gadam, sagaidāms, ka liela daļa autoru vēl ir padomju sistēmas produkts.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..