making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

12. Sep 2014|12:52

indulgence
Tur tā nelaimīte, ka man pazīstamie onkologi ļoti izvairās no apgalvojuma, ka smēķēšana izraisa vēzi. Ja izsakās, tad tikai kā par vienu no daudzajiem aspektiem, kas ietekmē cilvēka organisma funkcionēšanu. (Neba velti ārstu vidū lielākais smēķētāju skaits - tīri mans personisks novērojums, jo nāku no mediķu ģimenes, attiecīgi, leilākā daļa radinieku un paziņu ir ārsti.) Tb neesmu pārliecināts, ka zinātnieki vispār ir secinājuši, ka smēķēšana>vēzis. Pagaidām izskatās, ka šo secinājumu veikuši politiķi un to balss, tb žurnālisti.

Kā jau lajam, kurš nekā nesaprot no statistikas metodēm, tomēr šķiet, ka statistikas rādītāji praktiski ir vienīgais, kā var pierādīt, ka tāds un tāds faktors (manā gadījumā - smēķēšana) izraisa to un to. Tb ja dievzemītē smēķē ~40% populācijas pieaugušo, tātad slimnieku vidū šim % jābūt krietni lielākam, kas uzskatāmi apliecinātu, ka smēķētājus konkrētā kaite skar biežāk. Ja % mazāks, tad apgalvojums par to vēža izraisīšanu sanāk no pirksta izzīsts.

Tb ja manā rīcībā būtu šādi dati, un ja tie atbilstu manai nojausmai (ja neatbilstu, tad nāktos samierināties, ka esmu kļūdījies), tad, protams, šādā blogu līmenī mēģinātu ja ne pierādīt, tad vismaz diezgan droši apgalvot, ka politiķu bīdītais apgalvojums par to, ka šis process noteikti izraisa konkrētu saslimšanu, ir melīgs. Tā kā manā rīcībā šādu datu nav 9nekur nevaru pagaidām atrast), tad pagaidām pa druskai ko meklēju. No kurienes daži cibiņi rāvuši, ka ko vēlos pierādīt, nezinu. Bet ļaudīm tas raksturīgi, ka ja kādam kas nepatīk, tad uzreiz jāpiekraina birku, ka šis ir pretējās pozīcijās, bet nez kāpēc nepieļauj iespēju, ka varbūt pozīcijas nemaz nav, ir tikai interese.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..