making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

15. Feb 2012|19:37

mindbound
Pieredzējuši un mācīti ļaudis var būt tikai tur, kur ļaudīm kopumā ir iespēja mācīties atbilstošā līmenī. Zināšanas un prasme tās pielietot ir kumulatīvas, tās uzkrājas no paaudzes uz paaudzi, un metaeiropejisko (t.i., Eiropas un no tās atvasinājušamies) kopienu priekšrocība ir tieši šī uzkrājusies bāze, kura aizsākas ar hellēnisko civilizāciju.

Savukārt viens no būtiskākajiem iemesliem, kādēļ grieķi (un ķīnieši, indieši, persieši) aizsāka šādu zināšanu bāzu veidošanos un ilgstošu attīstību, manuprāt, ir strauja pāreja no nomadiska uz nometniecisku dzīvesveidu un tam sekojoša strauja un plaša urbanizācija, radot kontekstu, kurā vismaz daļai kopienas locekļu ir pietiekami daudz laika, ko veltīt domāšanai, apcerei un mācībām, un kurš ir pietiekami stabils, lai uzkrātās zināšanas būtu iespējams kvalitatīvi saglabāt un nodot tālāk.

Ja palūkojamies uz t.s. "primitīvajām" kopienām, tad lielākā to daļa vispāri nav veikuši vai nu pašu pirmo būtisko pāreju no mednieku-vācēju dzīvesveida uz zemkopju-lopkopju dzīvesveidu, vai arī otro pāreju no nomadiska uz stabilu nometniecisku dzīvesveidu, kas varētu radīt nepieciešamos priekšnosacījumus augstāk minētajam.

My 2%.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..