making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

26. Mar 2021|11:45

gedymin
Attiecībā uz nākotni un dzīvošanu habitatos (megastruktūrās kosmosā). Viss nav īpaši rožaini.

Visai ticami, ka habitati būs tāds angļu koloniālistu Amerikā variants. Lai cilvēks ņemtos ceļot uz apšaubāmu laimi galamērķī izmantotot nepārbaudītas tehnoloģijas, viņam ir jābūt ar kaut ko neapmiernātam. Tie, kuriem tepat ir labi, tepat arī paliek. Bet angļu puritāņi, kuri dzimtenē tika vajāti savu uzskatu dēļ, bija motivēti uztaisīt floti un aizbraukt kolonizēt jaunas zemēs, kurās pašiem būs noteicējiem. Nelaime tāda, ka šie puritāņi nebija nekādi jaukie cilvēki, bet reliģiski fanātiķi, kuri aizlieda svinēt ziemassvētkus, apmeklēt teātri, ģērbties un uzvesties "nepiedienīgi".

Amerikā puritānisma gals bija tikai laika jautājums - plašums un brīvība pārvietoties tālāk zemes iekšienē nav savietojami ar drakoniskiem tikumiem. Bet kosmosā nekāda plašuma nebūs. Habitatus projektēs inženieri un zinātnieki, bet tajos apmetīsies tie, kuri vēlas tikt prom no modernās pasaules. Brīvības noliedzēji un kontroles fanātiķi. Standarta habitata iedzīvotājam nebūs nekādas iespējas atstāt savu dzīvesvietu bez tur mītošās sabiedrības piekrišanas. Nebūs nekādas brīvības pārvietoties, jo lielā daļā gadījumu gluži vienkārši tuvumā nebūs nekā cita, uz ko pārvietoties. Pat viduslaikos zemnieki varēja bēgt dzīvot uz mežu un kaut kā tur vilkt dzīvību kā outcasts, no sabiedrības izslēgtie, bet kosmosā tādas iespējas nav - ārpus sabiedrības neizdzīvot.

Pie tam vēl jāņem vērā fakts, ka visa apkārtējā vide būs mākslīgi veidota neliela saliņa, no kuras tehnoloģiju pareizas funkcionēšanas ir atkarīga nevis ērtību, bet eksistences pamatvajadzību nodrošināšanu. Ne velti grāmatās par visbargāk sodāmo noziegumu mēdz minēt habitata bojāšana. Tas veicinās paranoisku gaisotni un komunālo (habitata) vērtību stādīšanu pāri individuālajai brīvībai.

Vēl viens aspekts ir vispārējā sadrumstalotība, kas ir neizbēgama kaut vai komunikācijas grūtību dēļ (ir ilgi un dārgi raidīt miljarda kilometru attālumā). Ņemot vērā, ka motivācija bēgt no zemes uz kosmosu ir visādiem alternatīvi domājošajiem, grūti iedomāties, ka tas varētu beigt citādi kā ar sadalīšanos naidīgās grupiņās. Uzplauks traibālisms un nacionālisms.

Rezultātā baidos, ka cilvēces izplatīšanu kosmosā pavadīs milzīgs sociālais regress.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..