making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Fully Automated Luxury Gay Space Communism, part 2 29. Okt 2017|11:06

gedymin
Trigger warning: dzimumidentāte, komunisms


Gay - ja domāts, ka nākotnē dzimumidentātes izzudīs, tad tas nekad nenotiks. Ja domāts, ka varēs brīvi pārslēgties starp dzimumidentātēm, tad - iespējams.

Space - uz mēness jau esam bijuši, tur neko interesantu neatradām, atgriezāmies uz Zemes. Ar citām planētām un asteroīdiem būs līdzīgi - ekonomika nobremzēs short term space expansion. Varbūt problēmas atrisināim ar long term space expansion? Arī nē. Dažos pēdējos gadsimtos iedzīvotāju skaits un patēriņš aug eksponenciāli. Tas nozīmē, ka arī resursu patēriņš pieaug eksponenciāli (un tā kā resursi ir galīgi, tā ir/būs problēma). Tā kā kosmoss ir 3-dimensionāls, tas nozīmē, ka izplešoties n reižu tālāk, civilizācija iegūst n^3 reižu vairāk resursu. Tas nav ekponenciāli vairāk resursu. Tas nozīmē, ka kosmiska izplešanās (vismaz kamēr tā notiek konstantā ātrumā) resursu ierobežotību neatrisinās - lai to atrisinātu, vajadzētu iegūt 2^n reižu vairāk resursu.

Komunisms - grūti pateikt, vai komunisms ir iespējams un cik tā ir laba ideja, bet šobrīd esam tik tālu no sociālisma, ka vēl ilgi būs droši pasauli motivēt virzīties tā virzienā. A priori arguments man ir tāds - jebkurā sabiedrībā būs rich and powerful daļa, kuru rokās būs neproporcionāli daudz resursu, un kuriem līdz ar to būs neproporcionāli liela kontrole pār politiku. Un, būsim godīgi, tie izmantos savus resursus konkrēti sev interesējošas politikas veidošanā, tāpat kā to vairākumā darītu mēs. Tas nozīmē, ka ja neesi rich and powerful, a priori tavas intereses gandrīz jebkurā sabiedrībā ir būt pa kreisi no valdošās politikas. Vēl piezīmēšu, ka es apjautu, ka ES ar saviem uz projektiem balstītajiem finansēšanas mehānismiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem jau ir solis kriptosociālisma (t.i. sociālisma ar citu nosaukumu) virzienā. Tāds finansēšanas modelis, kā aprakstīju ierakstā par sociālismu 2.0 - un dažiem uzņēmumiem zinātniskie un citi projekti jau tagad ir galvenais ieņēmumu avots!
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..