making sense - Fully Automated Luxury Gay Space Communism, part 2 [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Fully Automated Luxury Gay Space Communism, part 2 [29. Okt 2017|11:06]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Trigger warning: dzimumidentāte, komunisms


Gay - ja domāts, ka nākotnē dzimumidentātes izzudīs, tad tas nekad nenotiks. Ja domāts, ka varēs brīvi pārslēgties starp dzimumidentātēm, tad - iespējams.

Space - uz mēness jau esam bijuši, tur neko interesantu neatradām, atgriezāmies uz Zemes. Ar citām planētām un asteroīdiem būs līdzīgi - ekonomika nobremzēs short term space expansion. Varbūt problēmas atrisināim ar long term space expansion? Arī nē. Dažos pēdējos gadsimtos iedzīvotāju skaits un patēriņš aug eksponenciāli. Tas nozīmē, ka arī resursu patēriņš pieaug eksponenciāli (un tā kā resursi ir galīgi, tā ir/būs problēma). Tā kā kosmoss ir 3-dimensionāls, tas nozīmē, ka izplešoties n reižu tālāk, civilizācija iegūst n^3 reižu vairāk resursu. Tas nav ekponenciāli vairāk resursu. Tas nozīmē, ka kosmiska izplešanās (vismaz kamēr tā notiek konstantā ātrumā) resursu ierobežotību neatrisinās - lai to atrisinātu, vajadzētu iegūt 2^n reižu vairāk resursu.

Komunisms - grūti pateikt, vai komunisms ir iespējams un cik tā ir laba ideja, bet šobrīd esam tik tālu no sociālisma, ka vēl ilgi būs droši pasauli motivēt virzīties tā virzienā. A priori arguments man ir tāds - jebkurā sabiedrībā būs rich and powerful daļa, kuru rokās būs neproporcionāli daudz resursu, un kuriem līdz ar to būs neproporcionāli liela kontrole pār politiku. Un, būsim godīgi, tie izmantos savus resursus konkrēti sev interesējošas politikas veidošanā, tāpat kā to vairākumā darītu mēs. Tas nozīmē, ka ja neesi rich and powerful, a priori tavas intereses gandrīz jebkurā sabiedrībā ir būt pa kreisi no valdošās politikas. Vēl piezīmēšu, ka es apjautu, ka ES ar saviem uz projektiem balstītajiem finansēšanas mehānismiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem jau ir solis kriptosociālisma (t.i. sociālisma ar citu nosaukumu) virzienā. Tāds finansēšanas modelis, kā aprakstīju ierakstā par sociālismu 2.0 - un dažiem uzņēmumiem zinātniskie un citi projekti jau tagad ir galvenais ieņēmumu avots!
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]norkoz
Date:29. Oktobris 2017 - 13:39
(Link)
PROBLĒMA: ES kriptosociālisms veidojās industriālā fāzē, kad tie paši "bēgļi" apzinājās savas darbaņēmēju nevis kultūratšķirību intereses. Rūpnīcā strādnieki varēja izstrādāt solidāras darbības politiku, lai veiktu spiedienu uz fat-cats parties; mūsdienu ofisa vidē valda žurku skrējiena savstarpējā konkurence
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:29. Oktobris 2017 - 13:44
(Link)
Iedzīvotāju skaits neaug eksponenciāli.

Par pārējo – IM[NS]HO, dzimumidentitātes ir izteikts piemērs "blown way out of proportion" lietu klasei (case in point: tiek pieminētas līdzās tādām lietām, kā kosmosa apguvei un automatizācijai), savukārt tā, kā avangards ir nepārtraukti uz priekšu kustīgs mērķis, tad vienīgais reālistiskais veids, kā varētu darboties komunisms, sociālisms un citas vienlīdzību prioritizējošas sistēmas, ir izlīdzinot laika gaitā relatīvi stabilā lowest common denominator virzienā; citiem vārdiem, pēc iespējas straujāk maksimizējot entropiju dotajā konceptuālajā tilpumā. Empīrika rāda, ka šīs lietas tieši tā arī darbojas.

Visbeidzot, kas attiecas uz tuvā Visuma apguvi īstermiņā, tad tieši asteroīdu industriāla apguve varētu būt ienesīgākais rūpnieciskais projekts cilvēces vēsturē. Planētas, savukārt, saglabās savu vērtību kā pētnieciskie poligoni (t.sk. tādām tehnoloģijām, ko būtu bīstami vai kā citādi grūti pētīt uz Zemes), ražošanas un transporta (no mazākām planētām un pavadoņiem ir vieglāk un lētāk startēt) centri utt., utjpr.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:29. Oktobris 2017 - 13:45
(Link)
#metoo liecina, cik viss ir lieliski un sūdzības, ka nav, ir blown way out of proportion?

This looks like "exponential" to me: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Population_curve.svg/547px-Population_curve.svg.png
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:29. Oktobris 2017 - 14:03
(Link)
"Blown way out of proportion" es attiecinu uz pielīdzinājumu tādām lietām, kā Visuma apguve un AI (un, vispārīgāk, to, kādā mērā ap šiem un citiem identitātes aspektiem rotē šībrīža politika (visu lietu pieaugošas politizācijas tendence jau ir atsevišķa drūma tēma)).

Par populācijas pieaugumu – this doesn't look exponential. Palielinājumā eksponenciālas neizskatās arī pašas pieauguma līknes.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:30. Oktobris 2017 - 07:54
(Link)
nu paga, "idealistic society where gender norms have been abolished to such an extent that there is little to no difference between gay and straight" implicē to, ka dzimtes identitāte kā tāda var a) izzust, b) tiktāl fragmentēties un diversificēties, ka tās saistība ar biol. dzimumu kļūst nesvarīga
a) man nešķiet īsti iespējams, b) totāli iespējams, ibo kāpēc gan visi "ārprāts, dzimte un dzimums ir viens un tas pats un nošķirt tos abus ir dekadence!!!" nevar mierīgi saukties attiecīgi savā dzimumā un pārējie saukties kā grib; [vienīgais āķis ir reproduktīvā funkcija, bet nu to jau nu sen vajadzētu beigt skatīt kā viena un tikai viena bioloģiskā dzimuma prerogatīvu]

also, imo egalitāra sabiedrība as such nav iespējama (tiktāl tev piekrītu), bet īsti neuztvēru, kāpēc tu saisti bagātību ar varu? bagātība var būt varas, hm, simptoms, bet tā nav vienādojama ar varu (vismaz ja ir runa par naudu).
es visnotaļ varētu iztēloties, ka var būt sabiedrība, kas ir "egalitāra" nevis tādēļ, ka "visi ir vienādi", bet, piemēram, tādēļ, ka varas attiecības dinamiski mainās atkarībā no situācijas/sfēras. [kā tas principā notiek arī tagad, problēma ir drīzāk tur, ka dažas situācijas/sfēras ir ar pilnīgi nepamatoti zemāku prestižu]
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:30. Oktobris 2017 - 13:20
(Link)
Par otro, izskatās, ka nepiekrītam atsevišķas niansēs, kas droši vien nav diskusijas vērts te un tagad.

Par pirmo, ok, tā definīcija no knowyourmeme.com. Pluss par skaidru definēšanu, par ko īsti runājam.

manas personīgās domas ir tādas ka gender norms ir sociālas, bet dženderēta uzvedība rodas no bioloģijas. (Jo sabiedrība brīvāka no aizspriedumiem, jo vairāk tas tā ir. Hierarhiskā sabiedrībā visi ir spiesti ievērot to dzimumu, ko no viņiem sagaida sociālā vide, bet brīvā - uzvedas, kā "jūtas".) Bioloģija ir hormonu un neiromediatoru līmeņi (kas ir mutable) un smadzeņu struktūras (kas ir almost immutable for practical purposes). Zinātnieki jau tagad māk pateikt vai atsevišķas smadzeņu daļas ir "vīrišķīgas" vai "sievišķīgas". Reproduktīvie orgāni te ir red herring, nevis galvenā atšķirība. Pieļauju, ka struktūras atšķirības can be overridden using targeted biochemistry. Tādā līmenī kā "esi vīrietis, bet gribi šonedēļ justies kā sieviete - iedzer šīs tabletes, uz laiku iedarbosies, bet pēc tam viss būs kā agrāk". Tās ir max dzimumu brīvība, ko es redzu iespājamu.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:30. Oktobris 2017 - 18:28
(Link)
''"ārprāts, dzimte un dzimums ir viens un tas pats un nošķirt tos abus ir dekadence!!!"''

Dekadence ir šī nošķīruma politizēta dogmatiska tiražēšana tautas masām. Pats fakts, ka kādam indivīdam ir apjukums par savu bioloģisko dzimumu ir tieši tas ko pateici - ārprāts. Ne ar ko neatšķiras no šizofrēnijas, paranojas, personības dalīšanās u.c. mentāliem bzdinkiem. Nenozīmē, ka tas piespiedu kārtā jāārstē vai jāstigmatizē (tieši tā pat kā ar iepriekš minētajām psihes anomālijām), bet pieņemt to par normu jau nozīmētu sabiedrības kolektīvās psihes defektu.
From:[info]axsys
Date:30. Oktobris 2017 - 14:33
(Link)
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:30. Oktobris 2017 - 15:48
(Link)
Esi ko sajaucis, bērnu audzināšanas nodarbība notiek te nenotiek.
From:[info]axsys
Date:30. Oktobris 2017 - 19:33
(Link)
I'm Sorry