making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Sociālisms 2.0 4. Feb 2017|12:18

gedymin
Ir pienācis laiks sociālismam 2.0?

Varbūt pārmaiņas pasaulē ir uz labu - ja tās saprātīgi izmantotu, kāpēc ne. Komandekonomika līdz šim nav strādājusi labi, bet vai tas nevarētu būt tāpēc, ka mums gluži vienkārši nav pietiekamu zināšanu? Ekonomika un vadība ir sarežģīta. Ja salīdzina pirmo piecgades plānu laikus un šodienu, ir bijis ļoti daudz progresa, gan matemātiskajos modeļos, gan skaitļošanas jaudās, gan empīriskos novērojumus par failure modēm. Sociālo zinātņu attīstība pirmoreiz ļauj sabiedrībai zinātniskā veidā reflektēt pašai par sevi. Big Data pirmoreiz dod iespēju visu empīricizēt, aizvietot retoriku ar aprēķiniem.

Uzskatīt, ka mēs ekonomiku nekad nesapratīsim tik labi, lai to varētu kontrolēt, ka patvaļīgi tālā nākotnē brīvā tirgus haotiskās kustības turpinās dot labāku iznākumus nekā apdomāta, saskaņota pieeja - tā ir ekstrēma arogance. Tikpat labi var teikt, ka mēs nekad nesapratīsim, kā radās dzīvība, kas ir apziņa, kāda fizikas teorija spēj izskaidrot visus novērojumus, utt.

Es ieteiktu skatīties uz zinātnes finansēšanas modeli. Jā, tur viss nav ideāli, bet ja zinātnieki (kuri nav gluži muļķīgākā sabiedrības daļa) ir nonākuši pie plānošana un centralizēta finansēšana kā pie labākā modeļa, tad varbūt tas nav gluži nekam nederīgs?
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..