making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[17. Sep 2016|20:34]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]



Ja kāds atceras to lapu ar visai specifisku humoru (te ir vēl vēl)...

Tur ir raksts par to, kā lineāro algebru aizstāt ar mašīnmācīšanos matricu ranga noteikšanai.

Man šis ļoti aizķēries atmiņā, pa daļai tāpēc, ka varu iedomāties kaut ko tādu mašīnmācīšanās laukā nopietni nopublicētu. Nē, varu pat ar lielu varbūtību minēt, ne konkrēti šis, bet kaut kas idejiski līdzīgs gan jau ka IR nopublicēts, ja nu vienīgi ar mazāk skaļu virsrakstu un mazāk skaidrā veidā - galu galā, salīdzinājumam, medicīnā (?) savulaik tika veiksmīgi nopublicēts slavenais raksts "kā aprēķināt laukumu zem līknes". Tā ka nav tik grūti iedomāties kādu atnākam un ieraugām matricas ranga noteikšanas problēmu, kuru risināt nav saprotams kā (jo lineārās algebras pamati nav apgūti vai ir aizmirsti); ja šis cilvēks pie tam ir ticis pie ML āmura, tad arī šī problēma viņam visticamāk izskatīsies pēc naglas.

Bet iemesls ierakstam ir cits - kā būtu prasīt datoram atkārtot to pašu, ko savulaik izdarīja cilvēku matemātiķi? Proti, atklāt algebrisko metodi ranga noteikšanai? Parasti mašīnmācīšanās rezultātā iegūtā sistēma o mūsu viedokļa drīzāk atgādina maģiju, nevis zinātni. Bet kā būtu, teiksim, prasīt ML ne tikai atrisināt problēmu, bet arī atrisināt to visvienkāršākajā iespējamajā veidā? Veikt tādu brutālu Okama asmens enforsēšanu? Vai beigās nevarētu nonākt pie tā paša matricas ranga definīcijas un algoritma?

Iespējams, ka uz matemātikas automatizāciju mēs skatāmies no nepareiza viedokļa. Automātiskās pierādījumu izvešanas sistēmas ir neproduktīvas. Kā būtu loģiku atstāt uz brīdi malā un tā vietā uzbrukt "automātiskā matemātiķa" konstruēšanas problēmai no varbūtību teorijas puses?
saiteatstāt nospiedumu