making sense - Mazliet laika ceļošanas svētdienas rītā [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Mazliet laika ceļošanas svētdienas rītā [26. Jun 2016|13:01]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Es labprāt skatītos tikai Mofata epizodēm veidotu Dr. Who. Kaut vai tas, ka ka viņam, šķiet, ir funktieris attiecībā uz mērķtiecīgu laika ceļošanas tēmu apspēlēšanu.

Girl in the Fireplace - laika ceļotājs var dažu īsu tikšanos laikā pavadīt citu personu visā tās dzīves ilgumā
Blink - ir iespējama sarunāties cauri laikam bez ceļošanas laikā tikai ar viena ziņujoma nosūtīšanu pagātnē
Library / Forest of the Dead - viena vai vairāku laika ceļotāja tikšanās sekvence var notikt viņiem subjektīvi atšķirīgā kārtībā vai pat pretēji
Eleventh Hour - līdzīgi GitF, bet uz lielāku uzsvaru uz to, ka plāns tikties "pēc piecām minūtēm" var nozīmēt gadus

Blink ir vispār ir apbrīnojama sērija. Pat neņemot vērā visu pārējo, nebiju agrāk redzējis (ne arī lasījis) šīs tematikas apspēlēšanu.

Vai ir iespējama komunikācija starp atšķirīgos laika periodos MŪSU PASAULĒ esošām entītijām, nepārkāpjot reālās fizikas likumus? Iespējams.

Vispirms vajag zināt, ar ko tieši sarunāties. Pagātnes virziens ir viegls, nākotnes virziens ne. Nav saprātīgi mēģināt, piemēram, komunicēt ar entītiju "Lielbritānijas premjerministrs pēc diviem gadiem", jo tas ir kontingents un nejaušībām pakļauts subjekts; tā vietā jāskatās uz lielākām, konverģentām idejām. Viens ideja, ka pastāvīgi atkārtojās atkal un atkal ir idejas par Omega punktu - laiku, kad saprātīgas būtnes apvienosies, lai radītu Dievu un haotiskajam visumam piešķirtu jēgu. Līdz ar to var mēģināt komunicēt ar Omegu - entītiju, kas rodas omegas punkta rezultātā.

Iniciatīvas pagātnes galā - Omega var būt saistīts ar daudzām lietām that we care about un mūsu vērtībām. Tā ir viena iniciatīva, cita ir tas, ka Omega var simulēt mūs vai mums tuvus cilvēkus. Ja tev rūp, kas notiek ar tavu līdzinieku nākotnē / citā vidē, tev ir iniciatīva panākt, lai Omega rada tiem paradīzi un izvairīties no nonākšanas simulācijas ellē (kas ir tikpat tehniski iespējama).

Iniciatīvas nākotnes galā - Omega var būt ieinteresēts dažus laika zarus padarīt vairāk iespējamus, citus mazāk iespējamus. Specifiski mēs varam zināt, ka Omega ir ieinteresēts sevis radīšanā. Vēl?

Komunikācijas forma - pie nosacījuma, ka nav iespējams nosūtīt ziņojumus pagātnē, mums atliek komunicēt netiešā veidā. Mēs simulējam Omega, cik labi vien spējam (iztēlojamies Dievu) un mēģinam uzminēt, ko Omega varētu teikt. Omega vai nu simulē, vai rekonstruē mūsu kopijas, atkarībā no pieejamās informācijas daudzuma, un komunicē ar tām. Iespējams, izdevīgi ir saglabāt pēc iespējas vairāk informāciju par sevi un censties, lai tā nonāktu pie Omegas. Vēl izdevīgāk notušēt negatīvo informāciju (nav gan īsti skaidrs, ka no Omegas viedokļa negatīvās īpašības stipri korelē ar to, ko mēs saucam par negatīvo).

Vispār šo tēmu neesmu redzējis apspēlējam. Ideja?
saiteatstāt nospiedumu