26 January 2010 @ 09:02 pm
Turpinājums Nr 6. jeb Latviskais ceļojums.  
Šis ir turpinājums iesāktajam. Gribu tikai atgādināt, ka šie nav mani mīļākie albumi. Par tiem citreiz. Šoreiz vēlos padalīties ceļojumā pa Latvijas mūzikas albumiem. Tieši šos albumus apskatu, jo tie tieši vai netieši ir mani pavadījuši, palīdzējuši izraudāties, palīdzējuši iemigt vētras plosītā naktī un līdz bezspēkam izlēkāties pie skatuves. Arī šie albumi ir sadalīti tādā hronoloģiskā secībā, kādā tie ir ienākuši manā dzīvē. Nobeigumā ir tie, kuri jau paspējuši iekarot manas simpātijas.

Jānis Žilde - Stāvi
Photobucket

Pirmo reizi par šāda projekta esamību izlasīju vienā no Latvijas ziņu portāliem. Uzreiz noklausījos piedāvato mp3 ierakstu. Daudz nebija jāgaida lai pēc pirmās reizes atkārtotu to vel un vel. Dziesma Stāvi mani pārņēma vairāku mēnešu garumā. Šķiet es ar to aplipināju vel vismaz duci, pus duci cilvēku un pats biju dziesmas apburts. Brīnišķīga mūzika ir visā CD, bet joprojām, laiku pa laikam es uzlieku minēto dziesmu un nodrebu pie vienīgajiem 15,17 minūtes garā skaņdarba vārdiem; "Skumji redzēt to, kā skaisti cilvēki noveco." ....Viena no īpašākajām dziesmām manā dzīvē....

Bērnības Milicija - Mūzika dejām
Photobucket

Vienmēr biju klausījies Torņa piedāvāto mūziku, bet ne vienmēr tā "aizķērās". Protams patika Baložu Pilni Pagalmi, Inokentijs Mārpls, Kartāga (manā izpratnē mūsu pašu Nine Inch Nails agrīnajos laikos, bet tas jau cits stāsts), bet jau ar pirmajām Ceļa zīmju klusēšana skaņam es metos iekšā Simonoviča radītajā mūzikā. Teksti vien jau spēja paraut līdzi. Tie bija dīvaini un reizē tik saprotami. Mūzika uzrunāja un D.I.Y manierē veidotais ieraksts bija patiesi kas skaists. Arī jaunie viņu veikumi joprojām saglabā savu skanējumu un konceptu. Pamazām šīs dziesmas arī kļuva par piedevu ikdienai un pavadīja daudz jauku stundu pa muzikālajiem ceļojumiem.

Hospitāļu Iela - Pilnmēness
Photobucket

Ja saskaitītu cik reizes esmu noklausījies Pilnmēness skaņās, sanāktu vismaz trīsciparu skaitlis noteikti. Vel tagad (sevišķi jau šādā ziemā) Hospitāļi silda vairāk kā kamīns, kurš kurināts ar berza malku. Silda jau iekšēji. Dvēseliski. Ar savu Sirds, Par Kiosku, Sinepes (Par Raimi) un citām kompozīcijā. Ja es dotos ceļojumā un svešu zemi, tad lai nekad neaizmirstu cik skaista ir mūsu valoda, es noteikti savā somā atrastu vietu šim diskam. Šīs CD arī parāda cik skaistas vārdu spēles var izveidot ar latviešu valodu.


Imants Daksis - Vēl nedzimušas reliģijas templī
Photobucket

Nebūt ne mans pirmais Imanta albums, bet pats īpašākais noteikti. Ar šo albumu saistās kāds īpašs stāsts. Tātad. Man ļoti ļoti tuvs un mīļš cilvēks man sagādāja brīnišķīgu dāvanu un reizē pārsteigumu. Kad Daksis grasījās ierakstīt šo albumu, viņš to darīja par ziedojumiem. Sistēma bija vienkārša - ziedot diska izdošanai naudiņu un tu automātiski iegūsti jauno albumu par brīvu, tiec uzaicināts un prezentāciju, kurā ir tikai ziedotāji un tavs vārds uzvārds tiek nodrukāts uz albuma. Nekad neaizmirsīšu kā acu_mirklis man sagādāja šo pārsteigumu - noziedoja par mums abiem. Tāpat vienmēr atcerēšos albuma prezentāciju kādā izbījušā konditorejas pagrabā, Rīgas centrā. Kaut arī ar maziem burtiem, bet esmu aizķēries Latvijas mūzikā. Esmu pateicību parādā.

100 Baltas Dvēseles - Jūtīgs Un Atdalīts
Photobucket

Pēc manām domām, skaistākais (gan muzikāli, gan noformējuma ziņā)pagājušā gada albums Latvijas mūzika. Pirmo reizi grupu izdzirdēju Radio NABA ēterā gada nogalē. Kā jau tas man bieži mēdz gadīties, biju palaidis garām albuma iznākšanu un godīgi runājot, nemaz nenojautu par šādas blices esamību. Taču tad kļūdu laboju. Diemžēl šīs CD nav nonācis pie manis ne fiziskā formā, ne arī MP3 variantā, bet es to pēc iespējas klausos visai bieži, dažādās interneta vietnēs. Un ja ne dižķibele, tas jau sen gulētu manā plauktā. Skaistas dziesmas skaistiem ziemas vakariem. Zvaigžņu zaglis atsauc atmiņā skolas ziemassvētku pasākumus, kad viena klasesbiedrene, gandrīz katru gadu skaitīja šo dzejoli.....
 
 
( Post a new comment )
Princese Zeltīte[info]elina on January 26th, 2010 - 10:24 pm
vaai, to zjildes staavi es atceros..pirmais kurss. tieshi vakarnakt uz miegu klausiijos:)
(Reply) (Link)
Madara[info]riffly on January 29th, 2010 - 02:24 pm
Tāds nepiekājīgs jautājums - Vēl nedzimušās reliģijas templī gadījumā nav arī mp3 formātā, un, ja jā, tad vai vari padalīties?
(Reply) (Thread) (Link)
Skaņa[info]fixer on January 31st, 2010 - 11:07 am
Piedod nav gan. Man ir orģināls.
(Reply) (Parent) (Link)