koka klucis Konstantīns ([info]fedrs) wrote 8. Februāris 2007, 12:30
Par ko īpaši es cienu M.Zanderu, ir tas, ka viņš ir viens no retajiem publiski auditoriju uzrunājošajiem, kurš draudzēja ar veselo saprātu un tai pat laikā nebaidās saukt muļķību vārdā neatkarīgi no tā brīža konjunktūras.



Sagadījās, ka aizvadītajā nedēļā, kad žurnālā varēja lasīt publikāciju par t.s. skūtgalvjiem, tiesa Rīgā piesprieda reālus cietumsodus pašmāju rasistiem. Mediji šo jaunumu sumināja, un tas patiesi ir apsveicams. Cita lieta, ka vēršanās pret agresīviem indivīdiem, kuri reāli aizskar līdzcilvēkus, nav gluži tas pats, kas mēģinājumi apkarot uzskatus, lai cik muļķīgi tie būti. Diemžēl Rietumi, kuriem pieder un pielīdzina sevi Latvija, šajā ziņā sāk pārspīlēt.

Runa ir par ierosinājumu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs par krimināli sodāmu padarīt publisku holokausta fakta apstrīdēšanu. Es nenoliedzu, ka verbāli aizskart "citādo" uz ielas un apšaubīt ebreju holokaustu ir vienlīdz slikti. Problēma ir tā, ka ar sodiem var apkarot indivīdu izlēcienus, bet ne uzskatus. Piemēram, holokausta noliegšana jau ir sodāma rīcība Rumānijā, Slovākijā, Polijā, Vācijā, Francijā, Austrijā. Vai tāpēc šajās valstīs nav labējo radikāļu, to skaitā neonacistu, kuri pilnīgi legāli un veiksmīgi darbojas? Idejas galvenā "bīdītāja" ir Vācija, kas šobrīd ir ES prezidējošā valsts. Atvainojiet, bet tieši Vācijā neonacisti ir sākuši reāli iegūt varas pozīcijas pašvaldību līmenī. Vai tas, ka viņi, baidoties no soda, turpmāk neatļausies apšaubīt holokaustu, mainīs šo cilvēku uzskatus un izvirzītos mērķus? Diez vai.

Vēl absurdāk ir mēģināt veidot sabiedrības noskaņojumu, aizliedzot simbolus, un no šā viedokļa piekrītu Eiropā dzīvojošiem hinduistiem, kuri protestēja pret mēģinājumu aizliegt kāškrustu un ugunskrustu publiskajā telpā. Proti, tūkstošiem gadu vecs reliģiski piesātināts simbols nav, ja tā var teikt, vainīgs, ja kaut kādā vēsturiskā periodā tas tiek nelietīgi izmantots. 

To, ka aizliegumi "nestrādā", apliecina arī kāds gadījums Vācijas pilsētā Štutgartē. Proti, tiesa vērsās pret kādu šūšanas firmu, kas bija izgatavojusi krekliņus antifašistu demonstrācijai. Nelaimīgā kārtā uz tiem bija attēlots nosvītrots kāškrusts. Jā, nosvītrots, bet tomēr kāškrusts…

Nedēļa, 5.02.2207, redaktora sleja


 
( Read comments )
Post a comment in response:
No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: