evergreen -

4. Jun 2003

21:56

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
(46 raksta | ir doma)

Comments:

From:[info]skolotajs
Date:9. Jūnijs 2003 - 10:55
(Link)
nav jau tam jeega!!!
paskatieties uz lietaam dziljaak, juusu skietamajai zinaashanai ir paaraak sekls liimenis vismaz shajaa jautaajumaa, liecieties tacu mieraa, nekam nav jeegas, slinkums to visu vairaakkaart paarstaastiit!
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]suic
Date:9. Jūnijs 2003 - 12:22
(Link)
Ko nozīmē paskatīties uz lietām dziļāk? Es jau tā uz lietām skatos ar lielu abstrakcijas pakāpi.

Zinu es vienu, ka vīrieti un sievieti kā sociālu dzimumu (gender) definē sabiedrība ar tajā pastāvošo kultūru (kas sevī ietver gan sociālos, gan politiskos, gan ekonomiskos, gan vērtību, gan ideālu, gan daudzus citus aspektus). Turklāt sociālais dzimums personību nosaka daudz vairāk nekā bioloģiskais, tā nu tas cilvēks ir iekārtots.

Neredzu principiālu asimetriju starp vīrieti un sievieti. Tradicionāli katram ir sava vieta un loma. Un pat ja pieņem tavu uzskatu, ka sieviete lielā mērā var kontrolēt vīrieti ar savām sievišķajām viltībiņām, tik un tā - Rietumu sabiedrībā daudz lielāka nozīme ir brīvībai un autonomijai. Ja sieviete var realizēties galvenokārt caur vīrieti (kā tas sanāk pēc tevis teiktā), tad par kādu matriarhātu var būt runa.

Tikai par laimi gan vīrieši, gan sievietes ir atšķirīgi. Atšķirīgi pietiekamā mērā, lai jēdziens "vīrietis" vai "sieviete" nespētu pateikt gandrīz nekā par konkrēto būtni.

p.s. Nojaušu, ka atšķirībā(?) no tevis, savulaik esmu pievērsies feminisma studijām, kurās par to tikai tiek runāts kā vīrieti un sievieti, kā arī neskaitāmām dažāda tipa attiecībām, kas valda starp viņiem. Visdažnedažādākajās interpretācijās. Tieši tāpēc gribētos zināt, ko, tavuprāt, nozīmē sekls un ko - dziļš skatījums šajās lietās.
(Reply to this) (Parent)