Virtuālie filosofi

Filosofu iesaistīšanās publiskajā diskusiju telpā, izmantojot jaunāko informāciju tehnoloģiju iespējas, vienmēr ir riskants bizness. Taču ASV Hārvardas universitātes politikas filosofijas pasniedzējs Maikls Sandels ir izveidojis „Taisnīguma mājaslapu”. Tas ir labs piemērs, kā akadēmiskie mācībspēki var izmantot internetu, lai sasniegtu auditoriju visā pasaulē - tos, kas nevar atrasties konkrētajā lekcijā, bet labprāt tajā būtu.

Balstoties uz Hārvardā lasītajām lekcijām, Sandels ir izveidojis 12 lekciju ciklu par taisnīgumu (3 lekciju video ieraksti ir pieejami arī internetā), turklāt šīs lekcijas esot tikušas pārraidītas arī TV. Mājas lapā ir pieejami arī svarīgākie teksti, apspriežamās tēmas un citi materiāli, kas svarīgi taisnīguma tēmas apguvei. Lekciju cikls balstās uz viņa jaunāko grāmatu: „Justice: What’s the Right Thing to Do?”.


Varētu iztēloties, kā būtu, ja kaut kas tāds notiktu Latvijā!? Daudziem tas noteikti nebūtu pieņemami, jo šķistu pārāk komerciāli, pārāk amerikāniski utt. Taču oratora prasmes gan derētu pamācīties.


Viens no reālākajiem draudiem, kas rodas lekciju ciklu izvietojot internetā – studenti vairs nevēlēsies apmeklēt lekcijas. Kad Herberts Dreifus bija izvietojis Bērklija universitātes mājas lapā un  iTune’os lekcijas par Heidegeru un literatūru, viņš piedzīvoja vilšanos – studentu skaits ievērojami saruka.

 

Piemēram, Lielbritānijā BBC reiz uzskatīja, ka ir jēdzīgi veidot TV pārraides ar filosofu piedalīšanos. Tās vadījis Braiens Magī - „The Great Philosophers”, un tajās piedalījušies tādi englishspeaking filosofijas pārstāvji kā Serls, Mērdoka, Patnems, Eijers, Kvains u.c. Daļa no pārraidēm tagad izvietota YouTubā, kur starpcitu var atrast vēl virkni daudzu citu ierakstu ar filosofu lekcijām, diskusijām utt., no kurām populārākā laikam ir Čomskis pret Fuko.

 

Viens no svaigākajiem veidojumiem ir TED.com, kur var atrast arī šādas tādas ar filosofiju saistītas uzstāšanās, piemēram, Deneta uzstāšanos.

Comments

Kādu brīdi atpakaļ pasūtīju Sendela grāmatu un nu gaidu, kad atnāks.

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba