[info]eslijs wrote
on November 13th, 2009 at 11:16 pm

Eh, šo dizainu jau biju iemīlējis, lai gan problēmu biju pamanījis, ko pats kaut kā biju atrisinājis, rindiņu savlaicīgi cērtot ar "enter"...

Ko tu saproti ar profesionāli: 1) profesionāli, kas specializējas viedokļu un ideju radīšanā; vai 2) profesionāli, kas cita starpā rada idejas un viedokļus. Piemēram, Zigmārs Liepiņš sevi ir definējis kā intelektuāli. Viņš ir profesionāls komponists, bet neuzskatu viņu par profesionālu ideju radītāju (lai gan - kas te tiek domāts ar "ideju" un "viedokli"?)

Nepiekrītu, ka pie mums tā vērtē intelektuāļus. Kur tad viņi ir? Un kas tad viņus tā dēvē un kuri paši sevi tā ir publiski nosaukuši?

Manas piezīmes mērķis, neapšaubāmi, bija konfrontēt šos abus jēdzienus - intelektuālis/inteliģence, apšaubot, cik inteliģences jēdziena lietošana šodien ir lietderīga un liecina par "modernu" sabiedrību, kas spēj atbrīvoties no pagātnes negatīvajām klišejām. Starpcitu, inteliģence ir izteikti Austrumeiropas jēdziens, plaši izplatīts Krievijā un tās kontrolē kādreiz bijušajās valstīs, t.sk., Baltijā, un apzīmē cilvēkus, kas ir mākslinieki, dzejnieki u.tml. radošo profesiju pārstāvji, kas, nāciju pašnoteikšanās veidošanās gaitā (19.gs. beigas, 20.gs. sākums) bija vienīgie, kas spēja domāt par valstu un nāciju tapšanu un pašnoteikšanās tiesībām, darbojoties ar misijas apziņu. Viņi bija vienīgie, kas kaut ko tādu spēja, jo pārējā tauta bija vienkārši neizglītoti zemnieki.

Kas vainas inteliģencei? Uzskatu, ka Latvijā katastrofāli "racionalitātes". Ko tas nozīmē un ko es esmu darījis, lai to aktualizētu, ir jautājumi vietā. Un tomēr... gleznotājs, aktieris, dzejnieks var būt profesionālis savā jomā un dēvēt sevi par inteliģences pārstāvji. OK, lai viņš ir "pārstāvis", un, iespējams, viņš pat spēj noformulēt viedokli (tēzi). Taču tad arī sākas lielākās problēmas - cik šis viedoklis ir skaidrs un kā tas tiek pamatots. Un 99% tiek iebraukts auzās, jo argumenti ir pilnīgi šķībi un greizi. Tos "dakterēt" būtu jānāk intelektuāļiem, kas norādītu un stingri un skaidri pamatotu idejas un viedokļus.

Nu kaut kā tā...

(Read Comments)
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba