October 27th, 2009

Paranormal Activity

Tiem, kas redzējuši The Pervert’s Guide to Cinema ar Žižeku, Exorcistu un Blēras raganas, šī filma drīzāk būs interesants pētījums par baiļu konstruēšanu no skatiena, skaņas un realitātes fenomeniem. Tieši skatiens, attēls, tēls, ir tie, no kuriem, manuprāt, šajā filmā dzimst dēmoni un bailes, jo tas, kas nepakļaujas skatienam, proti, neredzamais, tumsa, ir biedējošais, dēmoniskais, monstrozais. Skatienam ir jābūt klātesošam un vērojošam - dokumentālā kino efekts. Skatiens tiek sajūgts ar skaņu, ar balsi, kuru skatiens nespēj tvert (no kurienes tad īsti nāk balss?).
Ja ir kaut cik bijusi darīšana ar Lakānu (piemēram, noklausīts Freibergas lekciju kurss, tas pats Žižeks v.tml.), tad te, manuprāt, viņa skatiena izpratne tiek ekspluatēta pilnā sparā, lai ģenerētu "šausmas". Atslēgas vārdi filmā ir Mika teiktais Keitai: "Tu ne pie kā neesi vainīga". Vaina un skatiens - tas, ko tu redzi, un sajūta, ka tevi kāds vēro, sasaistās ar vainas apziņu un var kļūt nepanesami. No tā izeja ir vien Andalūzijas suņa stilā - skatiena sašķelšana, atšķelšana, kas gan ir tikai ilūzija, jo kamera filmē tik un tā.

Internetā raksta, ka "absolūti ģeniāla šausmene". Es tomēr esmu citās domās.

(Vērts pārdomāt nošķīrumu - šausmu/baiļu filma.)

Čomskis tiešraidē

29.oktobrī interneta tiešraidē no LSE - N.Čomskis spriedīs par valsti un cilvēktiesību nākotni. Vīram jau 81, bet cīņasgars nerimst.

Raudsepa atsauksmes par konferenci "Akadēmiskais godīgums un profesionālā ētika", par ko varēja lasīt thel blogā. Izklausās, ka pārsvarā tur bijuši juristi.

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba