(no subject)

« previous entry | next entry »
Nov. 20th, 2006 | 01:07 pm

Par tēmu http://klab.lv/users/trz/776978.html

Manuprāt no nacionālās politikas viedokļa izdevīgāk ir maksimāli ierobežot darbaspēka ieplūšanu no krievvalodīgajām valstīm.

Krievi nāks strādāt ne jau latviešu, bet Latvijas krievu uzņēmumos un atkal nostrādās "veco labo sakaru" elements.

Līdz ar to latviešu uzņēmējs Latvijā nokļūs neizdevīgākā situācijā, nekā krievu uzņēmējs. Mums to vajag? Nevajag.

No ekonomikas viedokļa ir neizdevīgi ļaut naudai plūst prom no Latvijas un ļaut precēm ieplūst Latvijā. Un izdevīgi ir pretējais.

Ar nelegālo darbaspēku un imigrantiem tiek panākts tas, ka latvieši nevis paši nopelna naudiņu, bet gan maksā slāviem par viņu darbu. Rezultāts - nauda aizplūst, prece (pakalpojumi) ieplūst.

Attiecībā uz Īriju notiek tieši pretējais variants - naudu pelna latvieši (tiesa gan ne tikai) un ar laiku nonāks Latvijas tirgū, nevis otrādi. Tāpēc emigrācija Īrijā un citās rietumvalstīs latviešiem ir izdevīga un atbalstāma. Tiesa gan jārūpējas arī par to lai emigrējošais latvietis neaiziet no Latvijas pavisam.

Jāveicina "Pelni Īrijā, bet tērē Latvijā" politika.

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {16}

D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: Nov. 20th, 2006 - 01:46 pm
Link

Būs impulss beidzot sākt kaut ko ražot.

Grūtības ražot ir tad, ja nav tirgus. Patreiz ar tiem kredītiem, kas tagad tiek doti ir radies tirgus. Ir viņš uzpūsts, savā ziņā, bet pateicoties tiem Latvijas sabiedrības pirktspēja ir cēlusies. Līdz ar to arī viņa var pirkt. Slikti būs, ja viņa pirks importēto preci. Bet, tā kā % lielākā daļa tēriņu ir pārtikas, pakalpojumu un īres tēriņi, tad tā nauda tomēr lielākoties nocirkulē vietējā tirgū. (Un atgriežas pie kredītdevēja ar visiem procentiem)

Un vēl - mans subjektīvais viedoklis ir tāds, ka daudzi latvijas (un ne tikai) uzņēmēji ir diezgan ļaunprātīgi izmantojuši Latvijas darbaspēku vienkārši nemaksājot. Nauda ir plūdusi šaura sabiedrības slāņa rokās.

Tagad situācija mainīsies.

Diemžēl šobrīd situācija ir tāda, ka finansu turētāji vairumā ir ne - latviešu tautības. Neliela inflācija tikai ļaus izņemt prifvatizācijas laikā sazagtos līdzkļus un algu formā atdot tos tautai. Jautajums protams - kurai tautai šie līdzekļi nokļūs. Latviešiem, vai imigrantiem no austrumiem?

Ekonomika diez vai samazināsies - drīzak pielāgosies.

Samzazināsies štata vietas ar lēto darbaspēku un vairosies darba vietas ar augstāk kvalificētiem strādniekiem.

Firmas būs spiestas maksāt vairāk un ieguldīt vairāk darbinieku izglītībā un viņu darba kvalitātes uzlabošanā.

Nekas traks nenotiks.

Reply | Parent | Thread


(no subject)

from: [info]divi_g
date: Nov. 20th, 2006 - 01:56 pm
Link

> Būs impulss beidzot sākt kaut ko ražot.
"Kaut ko" ražot šeit ir iespējams, un kāds jau arī to dara, bet nu par masveida ražošanu mēs imho varam aizmirst, tsk plaša patēriņa preču ražošanu. Savukārt, jo tālāk attīstīsies ekonomika un palielināsies pirktspēja, jo palielināsies pieprasījums tieši pēc šīm precēm. Diemžēl.

> mans subjektīvais viedoklis ir tāds, ka daudzi latvijas (un ne tikai) uzņēmēji ir diezgan ļaunprātīgi izmantojuši Latvijas darbaspēku vienkārši nemaksājot
Jap, tas gan varētu būt tiesa, man arī ir tādas aizdomas.
Tagad mok "atvērto robežu" pozitīvā ietekme parādīsies.

> Ekonomika diez vai samazināsies - drīzak pielāgosies.
Nav divu domu, jautājums tikai, kā :)

> Samzazināsies štata vietas ar lēto darbaspēku un vairosies darba vietas ar augstāk kvalificētiem strādniekiem.
> Firmas būs spiestas maksāt vairāk un ieguldīt vairāk darbinieku izglītībā un viņu darba kvalitātes uzlabošanā.
'Ot ceru, kaut gan mani māc zināma skepse par lielākās daļas gan darba devēju, gan darba ņēmēju spēju saprast efektivitātes palielināšanas, izglītības utt utjp nepieciešamību. Bet nu cerēsim :)

Reply | Parent | Thread


D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: Nov. 20th, 2006 - 03:20 pm
Link

Abstrahējoties no vārda ražot - radīt vērtību var daudzos dažādos veidos. Arī piedāvājot pakalpojumus ir iespējams radīt vērtības. Tā kā - visas iespējas.

Cik zinu - tekstilrūpniecībā jau mēs aktīvi darbojamies. Ogres trikotāža un Lauma nekur nav pazudušas. Vēl ir zāļu ražošana. Man ir aizdomas, ka ir vēl lietas par ko vienkārši skaļi nerunā, lai sabiedrība nešūmētos un nesāktu prasīt lielākas dividendes sev :)

Ja kas - valsts ir ieinteresēta, lai te maksātu lielākas algas.

Iedomājies investoru. Viņš atnāk - uztaisa Latvijā krutu ražotni, pa lēto nopērk darbaspēku un pēc tam pārdod preci rietumos (vai austrumos) un peļņu iebāž sev kabatā. Valstij nonāk tikai nodokļi par algām (kuras reizēm maksā aploksnēs) un nelieli nodokļi par nopriktajām precēm, kur aiziet darbinieku mazās aldziņas.

Un tagad otrs variants.

1) Tie paši nodokļi no algām. Tikai jau lielāki :)

2) + vēl apgrozījuma nodoklis par preci, kas tiek samaksāts par darbinieku vietējā tirgū nopirktajām precēm :)

Protams peļņas procents investoram krītas. Fakts. Lielāka peļņas daļa aiziet Latvijas tirgū. Bet es domāju, ka peļņas starpība Latvijā, un tajā pašā Īrijā joprojām ir milzīga. Nu nevar salīdzināt algas ~ $1000 un 100 Ls.

Reply | Parent