per silentium ad as†ra mille - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
باب

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

īpaši apdauzītajiem (kam nav[,] ko darīt) Nov. 14th, 2018|09:42 pm

dooora
Blinkenas 56. §
Palīgteikumus, resp., atkarīgas predikatīvas vienības, var veidot dažādas konstrukcijas, kuru centrā ir darbības vārda n e n o t e i k s m e.

izcēlums nav mans.
jā, vellos, tas sūdiņš-jautājumiņš izrādījās cietāks rieksts agrās rūsas skartajām smadzenām, nekā rīta pusē likās. pirmkārt, es vispār aizpeldēju no tēmas, sekojot vien respondentu pieejām un sastatot tās ar savējām. otrkārt, man te turpinās genocīds pret laputīm, tā ka darīt man vispābā ir ko, ja? treškārt, es bišku pazaudēju interesi. tāpēc gāju pie Autoritātēm.
kāds tad bija pareizais jautājums, kas jāuzdod? – vai tur ir palīgteikums vai nav. pareizi. uzšķiram Blinkenas Palīgteikumu sadaļu un uzmeklējam paragrāfu, kas attiecas uz (allegedly) iespējamā palīgteikuma tipu – ar infintīvu (darīt) centrā.

Tā kā darbības vārda nenoteiksme kopā ar citiem vārdiem var iekļauties teikumā arī kāda teikuma locekļa funkcijā, tad pieturzīmju lietošana nenoteiksmes un ar to saistīto vārdu atdalīšanai ir atkarīga no nenoteiksmes un ar to saistīto vārdu sintaktiskās funkcijas, kā ari no to vārdu morfoloģiskās un semantiskās dabas, uz kuriem nenoteiksme attiecas.

nu ko es jums teicu – esam uz īstās takas. vienīgi tas paragrāfs ir uz lappusēm piecām, nesāks jau te pārdurkāt. atvadoties iekopēšu tik piezīmi no pašām beigām.

Piezīme. Ja nenoteiksmes savienojums ar vietniekvārda akuzatīvformu ko lietots vajadzības izteiksmei tuvā nozīmē, tas kopā ar palīgdarbības vārda (ne)būt finītajām formām uzlūkojams par vienkopas teikuma sastata galveno locekli un komats ko priekšā nav liekams, piemēram,
Par niekiem nu pavisam nav ko runāt ( = nav jārunā, nav vērts runāt). A. U. 1,96.
Tādu nav ko glaudīt, bet vajag sist. PJ 68, 132.
Te nav ko gaidīt (= nedrīkst gaidīt), jārīkojas ātri.
Bet:
Par niekiem nu pavisam nav, ko runāt (= nav nekā, ko teikt).
Man nav, ko glaudīt (= man nav neviena, ko glaudīt).
Te nav, ko gaidīt (= nav, kas varētu atnākt).

tobiš, jāprasa vien pašam Kuldam – kā viņš to ko domājis – tuvu debitīvam (man vēl ir daudz kas jāizdara) vai nē. atā, alavakar.
Link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.