Svētdiena, 31. Dec 2023, 23:20

Diezgan klusi aiz loga. Vienpadsmitos bija viens, uz kādu minūti. Septiņas pāri - vēl viens. Šajā daudzstāveņu rajonā, kur krieviski runā 2/3.

Ne Ciba, neviens. Spēlēju S-30 1kHz un 11+12k, un skatos ARTA THD un IMD. Paslikts pastiprinātājs man ir. Uz "skandu" spailēm >0,1%.

Parīt uz darbu. Par laimi. Būs jau trešā nedēļa, kopš eju darbā.

Pirmdiena, 25. Mar 2024, 11:37
[info]prtg

Multitone IMD merījums parāda vislabāk, kurā spektra daļā ir problēmas. Tikai signal window iestati Uniform, citādi IMD vidēji svērto skaitlisko vērtību mērijumos rādīs apmēram vienu un to pašu. Tas ir arī ARTA manuālī, sk. zem tabulas 34.lpp.

Pirmdiena, 25. Mar 2024, 11:51
[info]divas_zosis

Augstākais toņu skaits man ir divi, ja Tu domā vairāk, tad par to gan nezinu, bet jā, tas ir informatīvāk par THD, manuprāt. Paldies par info, es pagaidām skatījos atsevišķi-vizuāli katras jaunradušās komponentes līmeni (izvēloties FFT logu no ARTA manuāļa rekomendācijām). Smalkākā izpratne man ir tāda, ka (ja signāls ir ar divām frekvenčtuvām komponentēm ar vienādām amplitūdām) nepāra IM produkti grupējas ap šīm frekvencēm, bet pāra ir lielos attālumos no tām. Un, bet te esmu nedrošs, šie te "pāri" un "nepāri" laikam ir saistīti, kāda veida pārvades raksturlīkne (tās atšķirība no ideālās) ir D.U.T., nesimetriska vai simetriska...

Esmu Suhova fans, ja zini tādu.

Pirmdiena, 25. Mar 2024, 15:50
[info]prtg

Vai Tev ir ARTA maksas versija? Nezinu, vai brīvajai Multitone IMD ir pieejams.
Jā, biju domājis vairāk nekā 2 toņus. Atkarīgs no iestatījumiem, bet laikam 32 toņi bija maksimālais. Nomaina Spectrum Analyzer režīmā Gen atkrītošajā izvēlnē kreisajā pusē noklusēto Two Sine nomainot uz Multitone.
Kas attiecas uz IMD mērīšanu ar 2 toņiem, parasti izmantoju 40Hz + 2300Hz amplitūdas attiecībā 8:1 (Generator - Setup Generator signals - User defined). Tas daudz ko parāda gan par konkrētu skandu, gan tās mijiedarbību ar konkrētu pastiprinātāju. Mēru caur mikrofonu, jo signāls pastiprinātāja izejā neparāda neko būtisku.
Kopš ARTA versijas 1.9.6 ir grūtāk nomērīt THD lielā skaļumā ar sweep, jo sākot ar jaudu sākot ar kādiem 100W pastiprinātājam uzreiz nostrādā aizsardzība. Kad pajautāju, Ivo Mateljans man par šo atrakstīja, ka sweep high-pass filtra robežfrekvence kopš šīs versijas ir pazemināta no 10Hz uz 5Hz (ko pastiprinātāji, iespējams, detektē kā līdzstrāvu) un ieteica lietot virknē kondensatoru.
Suhovs? Skaisti. Zujevu biju salicis, bija labs. Suhovam pietrūka laika un tolaik likās arī pārāk komplicēts, lai mēģinātu salikt. Bet Suhova slew rate man likās par mazu, patīk, kā skan pastiprinātāji, kam ir >30Vus. Ticu, ka POST atpakaļsaite labi savāc basus, bet pamērīt kā tas ietekmē THD/IMD pagaidām nav sanācis.

Pirmdiena, 25. Mar 2024, 16:15
[info]divas_zosis

Jā, man ir maksas. Vienkārši nebrienu dziļāk par 2 frekvencēm.

Kas ir POST feedback, akustiski-elektriskā pretsaite skandās?

Tumbas / skandas jau, protams, atsevišķs stāsts, es tikai pieslēdzos ieejas klemmēm, kaut arī mikrofons ar daudzmaz līdzenu AFR man ir, paštaisīts, ar WM-61. Skandas man ir sliktas, bojāts lielais skaļrunis.

Suhovs, jā, bet neesmu gatavu viņa pastiprinātāja darbu ļoti sen klausījies (vienu stereoeksemplāru biju savulaik savācis). Es vairāk fanoju par viņa paša darbību, kas notiek joprojām, viņa shēmu izpratnes skaidrojumus, tas ir zelts.

Pirmdiena, 25. Mar 2024, 16:39
[info]prtg

ПОСТ - позитивная обратная связь по току
Suhova pastiprinātāja galvenā atšķirība. Nav gan viņa paša ideja, principa nokopēts ar dažiem uzlabojumiem. POST kompensē arī tos zudumus un nelinearitātes, kas rodas kabeļos. Skandai no Suhova pastioprinātāja jāpieslēdz trešais vads, kas mēra sprieguma kritumu un caur (pozitīvo) atgriezenisko saiti dinamiski kompensē gan to, gan nepieciešamību pēc papildus strāvas, kas rodas basu skaļrunim, kad spole maina virzienu, pastiprinātājam īslaicīgi nodrošinot negatīvu izejas pretestību. Barošanas bloks izrietoši jārēķina vismaz 4x jaudīgāks par nominālo pastiprinātāja jaudu.
Būtu interesanti Suhovu palasīt, bet pasaulē viss virzās uz D klases pilnveidošanu. Pirmais iespaids no Hypex nCoreX ir labs. Bet vēl neesmu metodiski salīdzinājis ar citiem ABX testos un mērījumos. Varbūt maijā būs tam laiks.
WM-61 ar Linkvitza modu vai bez? Ja ar, tad nokalibrējot varētu būt ok. Tikai nezinu, cik dB SPL tas iztur, pirms sāk ienest pats savus kropļojumus. Bet ar ARTA THD var mērīt arī lielākā attālumā, piemēram 2m, kur SPL ir relatīvi mazs arī lielā skaļumā. Pats izmantoju Earthworks M30, jo tas ir lineārs līdz 30kHz un THD ir ļoti zemi pat pie 110dB. Tiesa, nav lēts.

Pirmdiena, 25. Mar 2024, 19:23
[info]divas_zosis

WM-61 datos nav norādīts maksimālais SPL, bet taisīju pēc Linkvica idejām, ar pārgrieztu un pārlodētu celiņu kapsulai tajā skaitā. Sākotnēji atradu internetā viņa lapu, meklējot "Room acoustics", un biju sajūsmā par to, ko viņš raksta. Dabūju CD ar viņa signāliem. "Īstajos" mērmikrofonos tā cena ir laikam par dinamisko diapazonu vairāk, un par AFR linearitāti, protams, arī - salīdzināju savu WM-61 konstrukciju ar diviem dažādiem mērmikrofoniem, sanāk, ka līdz 10 kHz man būtu plus-mīnus pusdecibels, nu uz augšām - mājās grūtāk izmērīt - pieņemšu plus-mīnus pusotrs, kas man liekas pieņemami. Protams, 30 kHz un pusdecibels šurpu turpu ir krutāk. Bet es tikai amatieriski pamēģinu, cenšos saprast parādību principus, jo rocība ir minimāla, nekādi 120 decibeli SPL dzīvokļa istabā un tā tālāk.

Starp citu, pamērīju, liekas, to pašu S-30 tumbu ar ARTA divos dažādos veidos, ar MLS un, šķiet, svīpu, AFR praktiski sakrita.

Par POST. Jā, tikai pazīstu pēc Suhova lietotā nosaukuma, "vadu pretestības kompensators". Neatceros, kā tolaik bija, iespējams, neizmēģināju nemaz, bet kādreiz vajadzētu (to shēmu var arī iedabūt dažādos pastiprinātājos). Minētos THD/IMD (tikai elektriski) es arī mērīju ar domu noķert, kāds spriegums krīt uz vadiem, bet neko pamanāmu nenofiksēju. Pastūzis pats nav izcilais un varbūt nomaskē "vadu kropļojumus".

Par "D" klasi varēsi padalīties ar novērtēšanas rezultātiem.

Par signālu 40 Hz + 2 kHz attiecībā 8:1 un līdzīga tipa signāliem - es īsti nesaprotu ideju, ko tieši tas parāda?

Pirmdiena, 25. Mar 2024, 20:01
[info]prtg

40kHz + 2.3kHz parāda, cik lineārs ir basinieks, ja tam līdztekus basiem jāspēj atskaņot arī vidējās frekvences, kā tas ir, piemēram, S30. (Kas šajā ziņā subjektīvi ir pat diezgan nesliktas, lai arī mērījis neesmu, jo PSRS laika skaļruņiem pieliku punktu jau krietni sen. 4A32 gan tieši IMD mērījumos ir izcili -šaura magnētiskā sprauga, zema rezonanse, vieglas spoles un membrānas. Bet SPL ir ļoti limitēts.)
Ļoti no svara ir kā uzbūvēts a) motors, b) piekare. Piemēram, vai būtiski mainās spoles L, pārvietojoties magnēta laukā - labāk, ja mazāk, un vai piekares elastības modulis ir simetrisks (labāk, ja simetrisks, lai arī slēgtajai kastei labāk der asimetrisks, jo lai saspiestu un retinātu vienāda tilpuma gaisu nepieciešams atškirīgs spēks, bet šo reti kad ņem vērā), un vai elastības modulis pakāpeniski samazinās, palielinoties membrānas svārstību amplitūdai (labāk, ja palielinās). Tipiskie Klippel metodes parametri.
Visu šo tipu nelinearitātes uzskatāmi parādās kā IMD "adatas", kad IMD mēra ar lielas amplitūdas zemfrekvenci kombinācijā ar vidējā-augšējā diapazona frekvenci ausij jutīgākajā diapazonā attiecībā kas izvēlētas, lai būtu pēc iespējas tālāk no dalīšanās vienai ar otru bez atlikuma ar 2, 3, 4 u.t.t. (tāpēc 2.3kHz nevis 2kHz), tātad neharmoniskas.
Mērījums 40kHz + 2.3kHz spektrāli ir tuvs vidēji "grūta", bet plaši izplatīta tipa mūzikai, piem., pomūzika ar izteiktiem basiem, džezs ar kontrabasu un vokālu, ekstrēmākā versijā - dabsteps un līdzīgi žanri.
Simfoniskā mūzika ir visgrūtākais materiāls, un tam spektrāli tuvākais līdzīgākais ir multitone IMD tests, jo simfonijās ir daudz vienlaicīgi savstarpēji neharmonisku komponenšu, reizē baigais SPL ffff vietās.

Pirmdiena, 25. Mar 2024, 20:08
[info]prtg

Jā, MLS un svīpam AFR sakrīt. Izmantoju perodic noise, jo tas ar garu sequence length mērot telpā man dod atkārtojamāku rezultātu uz basiem un kā rozā troksnis ļauj uzreiz arī subjektīvi sadzirdēt, ja kaut kas īsti nav kārtībā ar spektrālo balansu.

Pirmdiena, 25. Mar 2024, 20:09
[info]prtg

Tikai pārejot no multitone mērījumiem uz jebkuru citu, ir jāatceras pārslēgt Signal Window uz Kaiser7.