Nile - Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka (1998)

« previous entry | next entry »
May. 23rd, 2006 | 09:29



1. Smashing the Antiu
2. Barra Edinazzu
3. Kudurru Maglu
4. Serpent Headed Mask
5. Ramses Bringer of War
6. Stones of Sorrow
7. Die Rache Krieg Lied der Assyriche
8. The Howling of the Jinn
9. Pestilence and Inquity
10. Opening the Mouth
11. Beneath Eternal Oceans of Sand

Žanrs: Death Metal
Gads: 1998

----------------------------------------------

Nile - Brutal Death Metal pēc dažu avotu klasifikācijas. Bet man tam negribētos piekrist. Manā uztvērē brutālā desa ir orientēta uz asinīm, gaļu, pūšanu lirikās. Muzikālajā izpildījumā - griež un bliež. Dažas grupas to dara ar saturu, dažas vienkārši bliež un griež. Un Nile te neiederas, jo viņi spēj daudz vairāk. DAUDZ vairāk par agresīviem rifiem un kārtīgu growlu kārtīgā ātrumā. Es labāk teiktu, ka Nile ir Death Metal. Vai pat Epic Death Metal (Interneta žurnāla SPIN apzīmējums).
Un šādam definējumam piekrītu ar visām četrām. Jo grupas dalībnieka Karl Sanders dēļ grupa ir orientēta uz Vidējiem Austrumiem, pamatā Ēģipti. Tieši viņa intereses par Seno Ēģipti dēļ.
Nile savā skanējumā apvieno tradicionālo Death Metal ar Vidējo austrumu mūzikas elementiem. Pat iesaista savās dziesmās tradicionālos Ēģiptes mūzikas instrumentus, tādējādi radot īpašu atmesfēru savās dziesmās, radot stāstu, ne dziesmu. Apvienojums Nile izpildījumā ir tik kvalitatīvs un ātrs, sarežģīts, ka ar to Nile ir ieguvuši pasaulē vadošo mūzikas žurnālistu nedalītu uzmanību. Protams, arī fanu uzmanību.
Lirikas. Tā paša Karl Sanders dēļ Nile dziesmu teksti ir iedvesmoti no Senās Ēģiptes manuskriptiem, dažādām grāmatām (Mirušo Grāmata, citas grāmatas). Bet, lirikas ir ne tikai par Ēģipti. Sastopamas arī dziesmas par citām senajām civilizācijām, viņu kultūru, dzīvesveidu, reliģiju. Var minēt kaut vai Mezopotāmiju.
Un tieši šīs intereses par Ēģiptoloģiju dēļ daudziem rodas priekšstats, ka Nile ir grupa no Ēģiptes, vai vismaz viņu senči ir no Āfrikas. Tās ir muļķības! Grupa nāk no ASV. Vienīgais "eksotiskais" ir viņu bundzinieks George Kollias, kurš ir grieķis. Ēģiptiešu tekstu studēšana ir grupas hobijs, kura rezultātā rodas gardi, episki brīnumi kā šis - pirmais Nile albums: Amongst the Catacombs of Nephren-Ka.

Šī albuma, un Nile vispār, raksturojošie lielumi ir: ātrums, brutalitāte, stāsts par Seno Ēģipti, tajā veiktajām sadzīviskajām darbībām (arī upurēšanu un pēcnāves cīņas), Ēģiptes tautas mūzikas instrumentu skanējums, Āfrikas tautas koru iedziedājumi, tumša atmosfēra. Vilinoša atmosfēra. Ēģiptes garša. Tas viss tiek sajaukts gardā, bagātīgā veidojumā un pasniegts ar zeltu izrotātā sarkofāgā. Tieši to dara Nile.

Smashing the Antiu
Sākot jau ar pirmo dziesmu mēs sākam klausīties stāstu. Brutālu, ātru stāstu. Jau no pirmās dziesmas Nile savās improvizācijās pamanās iepīt Ēģiptes mūzikas motīvus. Nekas netiek darīts tāpat vien, bez satura. Visam ir savs mērķis - stāsts, kurš tiek mums stāstīts caur atbilstošu mūziku.

Barra Edinazzu
Klausoties tālāk nonākam līdz otrajai dziesmai, kura pilnībā ir Senās Ēģiptes varā un valodā. Jā, valodā. Visu cieņu. Brutalitāte. Dzirdam pievienojamies kori.

Kudurru Maqlu
Pēc diviem, brutalitātes piniem triecieniem mums tiek dots atmosfērisks skaņdarbs. Dzirdam Ēģiptes instrumentus, rituāliskos dziedājumus. Gardums, kurš jādzird.

Serpent Headed Mask
Brutāla ņamma. Angļu un Ēģiptiešu valodas sajaukums lirikās, muzikālajā izpildījumā ātrumu mainoša, diženi episka dziesma. Šeit man īpaši patīk īsais, bet pilnvērtīgais kora darbiņš. Dziesma par upurēšanu.

Ramses Bringer of War
WOW. Šāds gardums manī izraisa tieši šādas emocijas. Sākumā mums ir episks kara maršs, tāds, kuru jūs varētu dzirdēt kincī, kad tiek rādīts kāda masīva Ēģiptes karaspēka daļas uzbrukuma sākums. Pievienojas, un to papildina gičas un pūšamie instrumenti. ĀAAA, kāda ņamma. Sajūsma tricina manu augumiņu. Un tad talkā nāk growliņi. Un dziesmiņa par kara dievu Ramzesu tiek laista pasaulē. Skaists darbs. Kareivīgs. Dziesmā ir ātri, sarežģiti bez gala un miņas giču rifi, spēcīgs, un tikpat virtuozs vokāla darbs. Lai gan vokāls nav daudz, bet kad tas nāk, tas nāk autoritīvi, spēcīgi, un pasaka ar spēku. Bez liekām ceremonijām. Viennozīmīgi - Nile vokāli ir vieni no labākajiem, kuros esmu klausījies. Tīra, nepiesārņota bauda ar senu elpu. Viens no maniem mīļakajiem Nile darbiem. Zvērs.

Stones of Sorrow
Metāls ar episku garšu, kuru rada eksotisko instrumentu klātbūtne. Dziesmā ir arī doomīgi rifi ar desas growlu. Stāsts par verga domām velkot "skumju akmeni" (droši vien, ka kādas piramīdas celtniecībai). Par lūgšanu dievam pēc palīdzības, aizstāvības.

Die Rache Krieg Lied der Assyriche
50% Ēģiptiešu, 50% angļu valoda. Tas viss pasniegts episki episkā mikslī ar kora dziedājumiem, soļiem līdzīgā ritmā. Seniem instrumentiem. Dziesma - lūgšana par ienaidnieka iznīcību. Lai mirst no slimībām. Episka ņamma.

The Howling of the Jinn
Sarežģīti rifi, mainīgs ātrums, virtuozitāte, kārtīgs growls, improvizācijas. Kārtīgs darbs, kuru papildina rituāla dziedājums un eksotiskie instrumenti, koris.

Pestilence And Iniquity
Nile raksturīgā skaņa un ātrums. Stāsts par ragotu dievu ar pūstošām ģenitālijām. Dievu, kurš nes slimības un iznīcību. Atbilstoši lirikām ir arī muzikālais izpildījums. Brutāls un nežēlīgs.

Opening the Mouth
Episks intro ar pūšamajiem un sitamajiem instrumentiem, kuru nomaina growliņš un ritmisks zāģis. Nedaudz doomīga noskaņa. Tīkami. Beigas - episki episkas.

Beneath Eternal Oceans of Sand
Akustiskās gičas soliņš minūtes garumā. Tad ar spēcīgu triecienu nāk metāla siena. Darbu caurvij tīkami tumša atmosfēra, kas tiek panākta ar doomīgiem rifiem un vokālu. Teksts par tādu, kuram gaisma nav priekš viņa. Dziesma par atsvešināto. Naidu, nepiedošanu. Tas viss lūgšanas formā. Un ar šo arī izskan albuma pēdējā dziesma.


Kāpēc Tev vajag Nile? Ko lai saka - spēcīgs darbs. Spēcīga grupa. Hmm, ja gribi kārtīgu desu uz episkas bāzes, un gribi to daudz, tad Tev derētu ievērtēt šo albumu. Manuprāt tas ir klausāms no A līdz Z. Kā viens kopīgs stāsts, atbilstošas mūzikas pavadījumā.
Šim albumam pietrūkst detalizēta grāmatiņa. Bet Nile labojās šajā jautājumā, un pārējos albumos tiek iekļautas detalizētas grāmatiņas ar lirikām, aprakstiem par dziesmām - no kā tās iedvesmotas, Ēģiptiešu svētie raksti, utml. Kopā sanāk pamatīgi smags albums kaut vai tīri svara ziņā. Bet tas jau ir cits stāsts.


http://www.nile-catacombs.net/
http://www.darklyrics.com/lyrics/nile/amongstthecatacombsofnephrenka.html#1

 

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {0}