Vecais TV tornis (Āgenskalns)

« previous entry | next entry »
Oct. 15th, 2008 | 01:24
Skan: Agathodaimon - Back Into The Shadows



Gan jau katrs ir redzējis šo torni!
Drīz no Rīgas zemes virsas varētu pazust šis vecais Republikāniskā radiocentra TV tornis, kurš atrodas Āgenskalnā (vēsturiskā adrese – Lielā Nometņu 62). Bet, cerams, ka izdomās citu risinājumu – to varētu ne tikai renovēt un apkarināt ar raidītājiem, bet arī padarīt par oficiālu Āgenskalna simbolu, kāds tas jau daudzu sirdīs ir, sevī simbolizējot arī televīzijas kā tādas pirmssākumus Latvijā.
Pašlaik tornis esot ļoti sliktā tehniskajā stāvoklī un grūstošs (pēc cilvēku sacītā, nav renovēts un apkopts kopš 1972. gada).

Rolands Hardelis: “Mana pirmā iepazīšanās ar televīzijas raidītāju notika Rīgas Radiocentra specobjekta telpās Zirgu ielā, kur bija novietots televīzijas raidītājs. Rīgas televīzijas centra izveidošanai bija nepieciešamas telpas, kuras piešķīra Āgenskalnā Lielā Nometņu ielā 62, bijušajā Igauņu biedrības namā. Tajā ilgāku laiku bija darbojies Jelgavas drāmas teātris, kas 1953. gada septembrī atgriezās Jelgavā. Ēku daļēji pārbūvēja un pārprojektēja, piemēroja televīzijas vajadzībām - izbūvēja studijas, raidzāli un citas tehnikai nepieciešamās telpas. Sākotnēji, kamēr nebija uzbūvēts tornis, antenu uzmontēja uz ēkas jumta.”

“[...] pirmo televīzijas torni Rīgā uzbūvēja Āgenskalnā, Lielajā Nometņu ielā 62 un pieņēma ekspluatācijā reizē ar Rīgas Telecentra televīzijas studiju kompleksu 1955. gada aprīlī. Tā augstums bija 110 metri.”

“Pirmo pārraidi varēja redzēt vienīgo 20 televizoru īpašnieki. Tie bija pirmie padomju televizori “KVN”, kuru ekrāna lielums bija 18 cm pa diagonāli. Attēla palielināšanai tika izmantota lēca, kura bija pildīta ar destilēto ūdeni vai glicerīnu. Pirmā televīzijas pārraide bija milzīgs notikums - katra televizora īpašnieku mājās pirms raidījumiem sapulcējās tuvākie kaimiņi, radi un draugi. Sākotnēji notika trīs pārraides nedēļā un rādīja tikai kinofilmas latviešu vai krievu valodās ar subtitriem. Tas bija tāpēc, ka vēl nebija iekārtota televīzijas studija un tehniski nodrošināts tās darbs.”

TV signāla translēšanas darbību vecais tornis beidza līdz ar raidīšanas sākšanu jaunajā tornī, droši vien. Tātad, vecais tornis TV signālu sāka raidīt 1954. gada 6. novembrī (Rīgas televīzijas centra pirmais raidījums) un beidza 1986. gads (sāk raidījumus jaunā Rīgas radio un televīzijas stacija, kā arī jaunais televīzijas studiju komplekss Zaķusalā).

Interesanti, ka objektu biju pamanījis pavadot dienas Paula Stradiņa slimnīcā – tolaik domāju, ka tas ir ļoti liels mobilo sakaru tornis (apkārts ar dažādiem raidītājiem). Un tikai šodien to ieraudzīju no šīs Daugavas puses, Vecrīgas puses, skatoties pa darba logu, kad kolēģi aprunāja aktualitāti – bīstamo veco TV torni Interesanti ir vietā, kura pa logu skatīta nu jau pāris gadus, ieraudzīt ko jaunu, vēsturiski diženu (pirmie Baltijā ar savu televīziju esam), bet nepelnītā aizmirstībā palaistu (nepārsteidz). Patiesību sakot, esmu pārsteigts par to, ka nepamanīju agrāk, jo objekts būtiski izlaužas iz Pārdaugavas horizonta!

Patiešām interesantu lasāmvielu guvu arī par to TV torni, kuru zinām tagad – Zaķusalas TV torni – stāsta veidā pasniegta interesanta vēsture par unikālām celtniecības metodēm, risinājumiem un celtniecības gaitām.

Intereses mērķis - sīks un nepareizs, bet izzinošs bradājumiņš.


Par abu objektu vēsturēm var palasīties šeit un pavisam noteikti šeit arī!
Savukārt šeit var palasīties sīkāk un smalkāk par jauno, Zaķusalas torni

Aktualitāte par slikto stāvokli:
http://www.tvnet.lv/onlinetv/lnt/balss/article.php?id=321494

Tags: ,

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {4}

(nav)

from: [info]ritvars
date: Oct. 15th, 2008 - 12:02
Pilns sakāmais

Bet ko ielikts melnbalts bijušā Radio ielas torņa foto?
P.S. varbūt nomaini emuāra stilu - kad raksta komentāru, nevar saskatīt, ko esi sarakstījis, tik sīki burtiņi.

Atbildēt | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Oct. 15th, 2008 - 12:05
Pilns sakāmais

Nez, man tur viss ir normāli ar burtiņiem - kādu 6px fontiņš :D

Foto, hmm, nezināšanas dēļ ielikts (uzticoties lvrtc lapas info) - jāizņem :)

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


(nav)

from: [info]ritvars
date: Oct. 16th, 2008 - 06:45
Pilns sakāmais

Es domāju - komentāra rakstīšanas lodziņā rādās mušu sūdiņi, ne burti.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Oct. 16th, 2008 - 06:55
Pilns sakāmais

Mhm, es to pašu arī domāju. Varbūt jāiet uz pielāgošanas lapu paspēlēties, lai gan nu, man tie burtiņi šķiet ok esam.

Atbildēt | Ļaunuma sakne