disfigurator

Blut Aus Nord - 777 Sect(s)

Apr. 9th, 2011 | 08:13
No: : disfigurator

Sen nav apskatīta neviena bleķmūzikas relīze. Šajā gadījumā gan pēc žanriskās piederības (Black Metal), gan - well, žanriski (mazliet ar Industrial Black Metal piesitienu, kas raksturīgs BAN). Lūk, līdz manam Winamp Local Media smart tagam "Black Metal" nonāca jaunais Blut aus Nord albums 777 Sect(s). Priecīgs kā mazs bērns biju, ieraugot to iekš metalstorm.ee New Releases sadaļas...
Vispār stāsts jau mazliet grozās ap to, ka nesen manā klēpī nomira mans pirmais 80GB 2,5" HDD iekš portatīvā. Tajā bija visi ~40GB mūzikas. Nācās pirkt jaunu. 80GB vietā nu ir 500. Tāpat nācās arī atgūt visu iepriekšējo mūziku, kas bija atzīta par labu esam. Te nu lieti noderēja last.fm - ja kāda banda piemirsusies, varam skatīt tās pēc to atskaņošanas biežuma un vēlreiz iegūt bandas, kuras atskaņotas, teiksim, vismaz 50x. Tā arī darīju. Vācu, vācu, vērtēju, spiedu sirsniņpogu... Kā arī vienu HDD uztaisīju par backup HDD, kurā ik nedēļu tiek backupots teju visa D partīcija (izņemot filmas un smagsvara ISO, protams). Un apmēram tad, kad bija atgūtas primārās apvienības, atcerējos par to, ka BAN sen nav izdevis kādu albumu. Iečekoju un jā, ir!
Uzliku to atskaņoties caur vienreizējo AudioburstFX System v2.13 - output plugins, kurš tik ļoti sabalansē skaņu, ka ne nopriecāties. Tīrā Bauda bija ar tik sabalansētu skaņu vēlreiz klausīties sen zināmas bandas. Cita skaņa, cita dzīvība!

Pirmā viedā atziņa, klausoties šo albumu pirmo reizi - kompozīcijas ir sarežģītākas un šķietami, ka pat trūkst koherences, saistīta plūduma. BAN gaumē samezglotie rifi varbūt pārāk brīvi plivinās unikālajā ekstrēmā metāla skaņas vidē. It kā bez struktūras, it kā bez tekstūras. Rodas doma, ka Vindsval nu jau mazliet par daudz eksperimentē ar Black Metal jēdzienu un inventāru. Mazliet varbūt par daudz noslieces uz What Once Was... Liber I skaņas pusi, proti, vairāk ritmisku ģitāru, kas raksturīgāki Death Metal žanram, mazāk melodiskuma un misticisma, kas raksturīgi jo sevišķi BAN daiļrades sākumā un arī Memoria Vetusta II: Dialogue With The Stars albumā. Jādomā, ka 777 Sect(s) skaņa ir mazliet nepieejamāka standarta bleķa klausītājam. Varbūt šis darbs spiež uz labu Vindsval talanta pazinēju. Taču, atskaņojot darbu otru reizi, tiek pamanītas fonā notiekošās lietas. Tādas kā paterni, novirzes no tiem un gaidāmās kompozicionālās "normas", koherence. Albums ar katru nākamo reizi iegūst arvien izteiktāku jēdzieniskumu - rifi kļūst ausij saprotamāki, muzikāli izkārtojamāki. Šur – tur pat var iedarbināt Headbang aparātu! Tomēr mazliet pietrūkst, piemēram, Memoria Vetusta un Ultima Thulée darbu melodiskums. No otras puses - kas tad liedz gremdēties šajos vecajos darbos? Nekas!

Epitome VI varētu būt īpaši izceļama. Fonā notiekošās lietas to par tādu padara. Gardi rifiņi, kas atkārtojas Industrial manierē un ēnā sēdošs Ambient, kas atveido mīklaino BAN atmosfēru - tādu, kādu no Vindsval Black Metal izpratnes sagaidu. Starp citu, mani mazliet mulsina albuma nosaukums. Vindsval savu BAN projektu vienmēr ir pozicionējis kā tādu, kas ir atšķirīgs no pārējās Black Metal skatuves. Proti:

„Blut Aus Nord is an artistic concept. We don’t need to belong to a specific category of people to exist. If black metal is just this subversive feeling and not a basic musical style, then Blut Aus Nord is a black metal act. But if we have to be compared to all these childish satanic clowns, please let us work outwards [from] this pathetic circus. This form of art deserves something else than these mediocre bands and their old music composed 10 years before by someone else”


Bet, no otras puses, ir mums šāds nosaukums, kurš spēlējas ar šīm pašām nievātajām tēmām. Interesanti. Sīkāk par šo gan jau tik drīz neuzzināsim, jo lirikas tāpat netiek publicētas - tāda ir Vindsval griba. Varbūt kādā intervijā vai recenzijā pavīdēs kāda prātīga interpretācija.
Taču pagaidām pilnībā pietiek ar šo:
Subjektīvais albuma vērtējums ir atrodams iekš šeit pavīdošā ekrāna.
 

Pilns sakāmais | Rādīt visus komentārus


Reply

From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.