reliģiskais moments - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
reliģiskais moments

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Feb. 29th, 2016|11:25 am
narrenschiff
Kristus nevarēja nebūt ar pietiekamām prasmēm veidot baznīcu (taču ne jau kā kaut kādu civilizācijas organizatorisko institucionālo korpusu), jo Kristus ir iemiesotais Dievs, "valstība pavisam tuvu pienākusi". Kas ir baznīca? - Svēto sadraudze. Kas ir svētie šajā baznīcā, kas vispār ir baznīca? - mistiskā Kristus miesa, Kristus klātbūtne šajā pasaulē un vēsturiskajā laikā līdz pasaules galam, līdz otrajai atnākšanai, "kur divi vai trīs pulcējas manā vārdā, arī es esmu viņu vidū". Kad pirmie kristieši, vajātie, pulcējās Romas katakombās, lai pie agapes galda lauztu maizi, tā bija īstā baznīca. Protams, bezgalīgajam un neierobežotajam mēģinot sevi pārtulkot galīgumā un laiciskumā, vēsturiskumā, paveras riski. Taču risks kļūdīties ir cilvēku pusē, tas ir normāli, no kļūdām sastāv vēsture, no visām neskaitāmajām kļūdām "organizēt" Kristus miesu caur dažādiem laikiem, vēsturēm un situācijām, denominācijām. Taču tas nebūt nenozīmē, ka kaut kur šo visu ļaužu un cilvēku vidū viņpus ārējiem sīkumiem un pasaulīgām ķildām pastāv šī viena, slepenā, neredzamā Kristus miesas kopība 2000 gadu garumā, neatkarīgi no konfesionālā iedalījuma. Un tur nav "interpretācijas", jo interpretācijas ir mūsu veikums, baznīca viņpus interpretācijām pastāv tur, kur "tava labā roka nezina, ko dara kreisā".

Muslimu umma ir kaut kas cits, ko jo kristieša pozīcijām var kritizēt, taču šo to var saprast. kalifāts daudz neatšķiras no jūdu izsapņotās un aizgājušās valsts-teokrātijas, tikai umma jau ir atbrīvota no šauri etniskās un teritoriālās nosacītības.

ar vēsturisko ir tā. Būbers to labi izteicis, domājot par Es-Tu. Atrasties iekš Tu cilvēkam visu laiku nav iespējams. Tāpat kā nav iespējams visu laiku atrasties templī, mēs templī ieejam un no tā izejam. Kad mēs izejam no tempļa svētā Tu, veidojas Es-Tas struktūras (var teikt arī pieredzes struktūras, mēģinājums uzturēt, glabāt un saudzēt svēto uguni, kā to dara zoroastrieši), ko vēlāk saprot kā daudzu nīstās "institucionalizētās reliģijas", dogmatismu, "baznīcas", "sistēmas" utt. Taču Es-Tas šādi vienmēr saglabā iespēju atspēriena punktam uz Es-Tu. šajā ziņā tu pareizi saki, ka interesē, uz ko tas viss norāda, jo vārdi ir tikai kuģi, trauki, vessels, kuri pārvieto no viena punkta pāri (aizmirstības) upei uz kaut ko, lielo X.
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: