chrono

(bez virsraksta)

Jul. 8., 2015 | 03:22 pm
No:: chrono

Būs jau labi, varēji neskaidrot, jo man būtu grūti noticēt, ka no saprātīga cilvēka pilnā nopietnībā būtu domāts tas par tiem pētniekiem. : )

Nav jau runa par pilnīgu objektivitāti, mēs nemākam labi novērtēt arī citus, tikai tas sanāk drusku labāk, nekā novērtēt sevi daudzos aspektos. Bet datos jau var pārliecināties, cik tuvu patiesībai ir viens vai otrs novērtējums, jo tādas lietas, kā IQ, attiecību ilgums, atzīme testā u.tml. nav problēmas izmērīt. Tik abstraktas lietas kā godīgumu vai līdzjūtību salīdzinājumā ar citiem parasti palūdz novērtēt tikai attiecībā uz sevi. Lielākā daļa cilvēku tic, ka viņu emocionālā pasaule ir krāšņāka un spēcīgāka nekā citu. Tam, protams, ir arī labs pamatojums, jo mēs esam pieraduši redzēt ikdienā savu emocionālo pasauli, bet citu pasaulēs mums ir neiespējami līdz galam ielūkoties.

Par to statistiku man gribās piebilst tikai to, ka sociālpsiholoģijā jau automātiski ir jāpiemēro korekta statistiskā apstrāde (līdz ar to arī statistisko nozīmību u.tml.) un lai arī daudz kur ar to mēdz klibot, pēdējā laikā respektablos žurnālos kļūst arvien stingrāka statistikas pārbaule, lai vispār izslēgtu vēlākās diskusijas par to vai pētījums vispār sniedz korektus secinājumus.

Link | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: