mindbound

(bez virsraksta)

Sep. 22., 2017 | 09:07 am
No:: mindbound

Somewhat amizantā kārtā, tieši "mīkstākajām" humanitārajām jomām (psiholoģija, antropoloģija u.c.) tur pavērtos iespēja "eksaktificēties" un sākt izstrādāt līdz šim faktiski neeksistējušo (ja neskaita dažus kautrīgus pirmos mēģinājumus, kā manis nesen pieminētā Cambridge Analytica grupa) lietišķo plānu "dvēseļu inženierijā" un azimoviskas psihovēstures tuvinājumos, kas detalizētu cilvēku un to grupu uzvedības skaidrojošo un prognozējošo modeļu un ML/big data krustojumā, domājams, ir kaut kādā reālistiskā mērā īstenojami pasākumi.

Vēsturi un ar to saistītos lauciņus droši vien varētu nopozicionēt zem fakta, ka detalizētas zināšanas par pagātni bieži ļauj dažādos un nereti negaidītos veidos saprast tagadni un caur to efektīvāk prognozēt nākotni, kas ir gan patiess apgalvojums, gan praksē ļoti vajadzīga lieta. That being said, es noteikti neesmu par jelkādu fundamentālo pētījumu slēgšanu, t.sk. tādēļ, ka tad nāktos meklēt citu nodarbošanos arī, piem., lielai daļai mūsdienu matemātiķu, kuru darbu pagaidām tiešām ir grūti aprakstīt citādi, kā mēģinājumus izurbties cauri proverbiālajam galdiņam līdz apakšā esošajam abstraktas, empīriski nesaistītas patiesības fragmentam, bez reālistiski apsolāmiem pienesumiem cūkkopībai paredzamas nākotnes ietvaros. Vienīgie, kuriem es ko tādu novēlu, ir filosofi — zing!

P.S. Not really, though, vai vismaz ne par visiem 100 %. Atfiltrējot bagātīgos gadsimtu gaitā ar pietāti un mīlestību uzkrātos koncentrēta bulšita depozītus, arī filosofijā pāri paliek neliels jēgpilns sausais atlikums, īpaši krustojumā ar zinātņu atgrieztajiem rezultātiem. Īstenībā es augstāk minēto novēlu tikai teologiem — zip!

Link | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: