September 2021   01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

MAS

Posted on 2010.02.25 at 15:34
Atbilstošā joma: Vēsture

Vēsturnieku darbības fokusā ir darbs ar informāciju, pētot, analizējot, skaidrojot pagātnes notikumus, faktus un dažādos vēsturiskos posmos dzīvojošo cilvēku domāšanu, uzvedību un paražas. Sava darba procesā vēsturnieki ievāc informāciju no plaša avotu klāsta, rūpīgi pārbaudot to ticamību, hronoloģisko atbilstību. Nereti vēsturnieki piedalās arhīva materiālu, kā arī mākslas un vēstures kultūrvērtību izpētē un saglabāšanā. Visbiežāk vēsturnieki specializējas noteiktā laikposmā vai nozarē. Apkopjot ievākto un izpētīto materiālu, vēsturnieki to sakārto, izvērtē un interpretē. Iegūtos izpētes rezultātus un secinājumus vēsturnieki fiksē savos ziņojumos, rakstos, grāmatās un prezentācijās, radot teorijas par vēsturisko notikumu gaitas likumsakarībām, ko mēdz aizstāvēt konferencēs.

Vēsturnieki var attīstīt savu profesionālo darbību arheoloģijas, muzeoloģijas jomā, strādāt arhīvos, bibliotēkās, pētnieciskajos institūtos vai mēdijos, izglītības un citās valsts institūcijās. Ir vēsturnieki, kas strādā kā pašnodarbinātas personas un saņem honorārus par publikācijām.

Vēsturnieka darbā būtiskas ir zinātkāre, precizitāte, neatlaidība un spēja iedziļināties. Vēsturniekam jāprot aizstāvēt savs viedoklis, kā arī jābūt gatavam pieņemt jaunus uzskatus.

Saistītie priekšmeti skolā

Īpašu uzmanību jāpievērš tādiem mācību priekšmetiem kā vēsture, kultūras vēsture, svešvaloda, filozofija, ģeogrāfija.

Studijas vēstures jomā:

Vēsture
Radnieciskās studiju programmas:

Filozofija
Teoloģija un reliģiju zinātne
Bibliotēkzinātne un informācija
Kultūras un sociālā antropoloģija
Atbilstošā joma: Teoloģija

Teologi apgūst Vecās un Jaunās Derības rakstu vēsturi, attiecīgos laikmetus un kultūrvidi, Izraēla tautas un baznīcas vēsturi, psiholoģiju, liturģiju. Teoloģijas studiju procesā intensīvi tiek apgūtas senās un mūsdienu valodas dažādas valodas (senebreju, sengrieķu, ebreju, grieķu, aramiešu, latīņu, kā arī angļu un vācu valodas), kuras pielieto, tulkojot, salīdzinot un interpretējot dažādus reliģiskus tekstus. Teologiem ir svarīgi būt neatkarīgiem, prast kritiski un sistemātiski apgūt zināšanas, spēt rīkoties atbildīgi un ētiski. Darba un tālākās izglītošanas iespējas ir baznīcas organizācijās un valsts struktūrās. Absolventi var strādāt par mācītājiem, kapelāniem, darboties reliģiskās kustībās, garīgos semināros un palīdzības organizācijās, arī slimnīcās, cietumos, izglītības iestādēs. Svarīgākās teologu prasmes ir izziņas spējas, cilvēcība, iejūtība, valodu zināšanas.

Saistītie priekšmeti skolā

Īpašu uzmanību jāpievērš tādiem mācību priekšmetiem kā kultūras, reliģijas vēsture, psiholoģija, ētika, filozofija, svešvalodas.

Studijas teoloģijas jomā:

Teoloģija un reliģiju zinātne
Radnieciskās studiju programmas:

Filozofija
Vēsture


Previous Entry  Next Entry