black_robin ([info]black_robin) rakstīja,
@ 2023-03-05 14:53:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Manipulācijas ar valodu ir pietiekami interesanta tēma, lai par to rakstītu vēl. Dažus pēdējos gadus anglosfērā tiek strādāts pie tā, lai veidotu inkluzīvu un neitrālu valodu. Daži piemēri, kā tas izskatās informatīvos medicīnas bukletos, kur vārds "women" ir aizstāts ar citiem apzīmējumiem:

people who bleed
menstruators
chest feeders
pregnant people
bodies with vaginas
vagina owners
people with cervix

Vai šis tomēr nav maķenīt dehumanizējoši vai nav ne vainas? Vērts pieminēt, ka vīriešus šis inkluzivitātes vilnis pa lielam nav skāris, nav bukletu, kuros tiek uzrunāti prostate havers, ejaculators, impregnators etc. Vai ir kādas versijas, kāpēc tā?




Paņemt vārdu "sieviete" un dāsni iedot to vīriešiem bija iespējams sociālo hierarhiju dēļ, transvīrieši (sievietes) nevar dabūt ne to pašu sociālo statusu, ne tiesības, ko vīrieši. Piemēram, UK Gender Recognition Act paredzēts, ka tas neietekmē primogenitūru (sistēmu, kurā mantojumu saņem pirmais, vecākais dēls) un vecākā meita nevar identificēties par vīrieti un saņemt mantojumu pārējo vīr.dzimuma radu vietā, tas labi parāda, ka likums ļoti labi zina, kas ir vīrietis un sieviete, tiklīdz runa ir par vīriešu tiesībām.

Bet, kad tika pajautāts komentārs saistībā ar to, ka sievietes, kas bijušas izvarotas, uztraucas par single-sex rape crisis service izzušanu Skotijā, tad Rape Crisis Scotland izpilddirektors (transsieviete) atbildēja, ka šīs sievietes ir "bigoted" un viņām vajag "to reframe their trauma". Tas, ka sieviete, kas cietusi no vīrieša vardarbības, vēlas būt vietā, kur vīriešu nav un viņai vienalga, kā viņi identificējas, ir politiski nepareizi, viņai ir jānoliedz visas savas maņas un uztvere un jāpakārto viss tam, lai vīrietis justos ērti.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2023-03-05 17:01 (saite)
Nu es piedāvātu daudz vienkāršāku variantu:

Human unit Chr status XX
Human unit Chr status XY

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sunjavilkuceens
2023-03-05 17:44 (saite)
Joprojām esi bots? CTULOH? Pamēģini iziet Tjūringa testu, no spoilers, bet tev nesanāxx

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-03-05 17:03 (saite)
Tas ir visā šajā it kā inkluzivitātē mēs redzam viltīgi maskēta patriahālisma trojas zirgu, interesanti.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]black_robin
2023-03-05 17:55 (saite)
Kaut kā pastiprināti velk uz vienu pusi, jā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-03-05 17:59 (saite)
Jo nu teiksim reāla dzimumu vienlīdzība būtu ja tajos pašos mantojumu likumos izmainītu tekstu no vecākais dēls uz vecākais bērns, a to viņi vot nedara.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2023-03-05 17:42 (saite)
+

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?