Prof. Biezpientaures pētījumu centrs - Komentāri

1. Feb 2019

[info]biezpientaure

20:26

Dzirdēju teoriju, ka kafija ir saderīga ar prāta darbību, bet tēja - saziņai, dzeršanai kompānijā. Tas laikam izskaidro to, ka strādājot, ieķeru pa krūzītei un jā, tēju ir patīkami dzert kompānijā - bet kafija jau tik ātri izdzeras, ka neko ilgi pie tās nevar pasēdēt.

Ar kafiju ir tā - ja gribat to dzert mājās, es ieteiktu konusu. Piltuve, papīra filtrs, un dzirnavas - lielākās tūlītējās izmaksas sastāda dzirnavas. Apķeroties ar malumu un panākot, ka kafija ievelkas, bet nepārvelkas - rezultāts ir lieliska, niansēta, smaržīga kafija. Vienīgi jāpieņem tas, ka garša ir cita kā espreso - es nedomāju stiprumu (tas pašsaprotami) - papīrs nofiltrē vielas, kas nefiltrētajām kafijām dod īpašo blīvumu. Bet šīs pašas vielas (kahveoli un kas tur vēl) var ietekmēt holesterīna līmeņus. Un filtrs dod milzīgu brīvību ūdens izvēlē - aprīkojums ir ļoti neprasīgs pret kalcija daudzumu un viegli kopjams. Kur ir āķis - ja ūdens ir pārāk mīksts, teju vispār bez minerāliem, kafija garšo slikti.

Espreso mašīnai, no otras puses, ir vai nu jāgatavo ūdens ar kontrolētu minerālu daudzumu vai regulāri jātīra no nosēdumiem. Jo sarežģītāka mašīna, jo lielāks čakars un risks. Kafejnīcu dārgie espreso aparāti netiek atkaļķoti kā tējkanna vai mājas aparāti - ar citronūdeni . Tos izjauc un tīra boilerus, trubiņas - tas ir dārgi un tajā laikā mašīna nestrādā. Tāpēc tur izmanto attīrītu ūdeni, kam pievieno minerālus - bet tādus, kas ietekmē garšu, bet neveido nosēdumus mašīnas iekšās. Tāpēc espreso nevar gatavot nedz ar hlorētu ūdeni, nedz arī ar destilēto vai RO ūdeni - tas ir jāsagatavo. Mājās tas ir čakars un kurš galvā vesels cilvēks ar to gribētu nodarboties. Ja aizbraucat garākās brīvdienās, jādomā ko darīt ar mašīnu - tajā ir ūdens, kas neapmainoties saglumē. Teiksim, man pēc šiem espreso gadiem iepatikās filtra brīvība - lej virsū kaut avota ūdeni un neķer kreņķi. Un es nemaz nerunāju par tīrīšanām, apkopēm. Izmēģinu kafiju ar nostādinātu krāna ūdeni (hlors pamazām izgaro), ar dažādu pudeļūdeni. Viens gan nemainās - kafijai jābūt svaigai, bet filtrs nav tik prasīgs, kā espreso - arī divus mēnešus veca kafija garšo +- ok.

ps apzināti vienkāršoju, lietojot nepareizus jēdzienus - kalcijs, faktiski ir noteikti kalcija joni, bet ķīmija nav mana stiprā puse.

Read Comments

Reply:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..