15. Jul 2008 @ 09:03 (bez virsraksta)
Nesen nopirku žurnāla "Terra" jūlija/augusta nr. un tikko ar interesesi izlasīju tajā publicētos rakstus par ogļu elektrostacijām un saules enerģijas izmantošanu.
Ļoti interesants (gan ne priekš Latvijas izmantojams pagaidām) bija Saules torņa elektrostacijas, kura atrodas Seviļā, darbības principa apraksts.
Katrā ziņā visa pasaule domā par iespējām iegūt vairāk elektroenerģijas un joprojām, ja neskaita saules, vēja u.tml. elektroieguves stacijas, AES ir uzskatāma par videi draudzīgāko un efektīvāko enerģijas ieguves veidu :)
Pēdējais laiks Latvijai domāt par savas AES būvniecību!!!
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]atiitis
Date: 15. Jūlijs 2008 - 09:40
(Permanent Link)
Prieksh Latvijas, grozi kaa gribi, nekas labs nesanaak ar to energjiju.
Alternatiivaa energjija sanaak pat daargaaka kaa ievestaa "konvencionaalaa". Optimaalaa gadiijumaa Liepaaju un Ventspili var ar veeju "darbinaat", bet citas vietas, kas atrodas taalaak no juuras, diez vai.

Pashiem sava AES buutu fantastiski! Es par! Labaak nekaa oglju speekstacija toch :) Un kurinaat kuudru, tas man neskan nopietni (bet reekjinaajis izdeviigumu kuudras energjijai protams neesmu).
[User Picture Icon]
From:[info]kirsic
Date: 15. Jūlijs 2008 - 10:39
(Permanent Link)
Nu, mēs kādreiz vecajā māja krāsnis tikai ar kūdras briketēm kurinājām, sanāca daudz lētāk un siltums ar ilgāk turējas, bet bija viens bet, māja pēc kūdras radītajiem putekļiem bija neuzkopjama...
[User Picture Icon]
From:[info]atiitis
Date: 15. Jūlijs 2008 - 10:40
(Permanent Link)
Jaa, siltumam ok, bet apgaismojumam?
From:[info]zeno
Date: 15. Jūlijs 2008 - 10:17
(Permanent Link)
Vai tad Latvijā jau nebija Salaspils AES? Vienīgais nezinu par padomju laika AES drošību, man šķiet, ka mūsdienīgas AES ir jau pietiekami drošas, lai avāriju procents būtu niecīgs (apmēram kā iespēja ka tevi ķer zibens).
Es arī esmu daudz domājis par enerģijas problēmām pasaulē. Es domāju, ka ir iespējas atbrīvot daudz, daudz vairāk enerģijas, nekā mums kādreiz vajadzēs, bet tam vajag daudz, daudz vairāk enerģijas, nekā mums pašaik ir :) Un mums tās ir par maz, lai atklātu un pieradinātu šo enerģiju. Un mēs vēl kašķējamies un daram tik daudz lieku, bīstamu lietu...
[User Picture Icon]
From:[info]atiitis
Date: 15. Jūlijs 2008 - 11:34
(Permanent Link)
Nu bet paskat cik raiti uz priekshu kustaas kodoltermiskaas energjijas apguve!
21.gs beigaas gan jau attiistiitaakajaas valstiis darbosies taadas speekstacijas, bet no Meeness kursees shuttli ar savaakto heeliju 3)
[User Picture Icon]
From:[info]bacillus
Date: 15. Jūlijs 2008 - 11:37
(Permanent Link)
kapēc hēlijs no Mēness būtu jāved???

man gan šķiet, ja nemaldos, tad hēlijs radās šajās stacijās kodoltermiskās sintēzes procesā - es gan varu kļūdītes, jo no fizikas daudz neatceros - sen tā bija, senāk nekā Tev ;)
[User Picture Icon]
From:[info]atiitis
Date: 15. Jūlijs 2008 - 11:58
(Permanent Link)
Tepat tajaa reaktoraa rodas deiterijs un tritijs.
Tos var protams izmantot heelija 3 vietaa kaa "kurinaamo", bet diemzheel tas sadaliishanaas procesaa rada neitronus. Daudz neitronus. Kas nav labi.
Heelijs 3 savuakart izdala protonus, tobish elektriibu. Kas ir ljoti labi.
[User Picture Icon]
From:[info]aivars_liepa
Date: 15. Jūlijs 2008 - 11:44
(Permanent Link)
Salaspilī bija reaktors zinātnes vajadzībām, tas neko praktiski lietderīgu gan nedarija, ja neskaita Baldones atomatkritnes piepildīšanu.

Lietuvā rudenī rīkos referendumu, vai nevajadzētu paturēt Ignalinu strādājam līdz uzcels jauno AES, nevis slēgt ārā gada beigās.
[User Picture Icon]
From:[info]bacillus
Date: 15. Jūlijs 2008 - 11:47
(Permanent Link)
jā - tiesa!
Salaspilī nekādu enerģiju neražoja, varēja iegūt dažādus izotopus medicīnas un citām vajadzībām