[info]atiitis wrote
on August 11th, 2008 at 09:35 pm

Eh, nupat secinaju, ka pie manis vairs nav taa graamata ar gudrajiem nosakumiem :)) so here goes the light version.

Karoche, divi cilveeki iemiilas, kad, pirmo reizi ieraugot vienam otru, nostraadaa attieciigais smadzenju mehaanisms, kas dod paveeli izstraadaat zinaamus hormonus. Tie darbojas taapat kaa eiforiju izraisoshaas narkotikas, taapeec var teikt, ka abi miilnieki tajaa laikaa (gadu liidz divus) nepaartraukti tripo. Taapeec arii visas taas nesakariigaas runas, diivainaas izdariibas utml. Vinji vnk nav skaidraa. :)

Peec shii perioda organisms leenaam paarskanjojas uz citu hormonu izstraadaashanu. Taa pauze var buut pat vairaakus gadus ilga un tieshi tajaa jaunie paari parasti shkjiras.

Zini kaa - bija bija kaifs, bet peekshnji vairs nav. Kaadu laiku dziivo ceriibaa, ka tas atkal atkaartosies (un saakumaa to veel var iislaiciigi atkaartot), bet ar laiku dazhi neiztur un meklee jaunu dozu laimes.

Ja iztur, tad abiem smuki saak izstraadaaties jauni hormoni (atkal gudrais vaards palika pashlaik nepieejamajaa graamataa), kas iedarbojas nomierinoshi. Ieprieksh tu ieraudziji savu miiljoto un tev gribeejaas skriet, lekt, dariit visaadas trakuliibas, bet tagad tu, taa kaa zaaliiti uzpiipeejis, kljuusti mieriigs, smaidi, viss ir labi.

Tas cikls ilgst kaadus desmit gadus, kas ir pilniibaa pietiekoshi (ilgu laiku BIJA pilniibaa pietiekoshi) lai izaudzinaatu beernus. Tad shie hormoni atkal beidz izstraadaaties - laiks mekleet jaunu partneri, lai dazhaadotu naakoshaas paaudzes geenus.

Starp citu - dazhiem shie nomierinoshie hormoni taa arii nebeidz izstraadaaties. Tie veel pensijas vecumaa staigaa miilji rocinjaas sadevushies un, kad viens nomirst, driiz peec tam seko arii otrs. No vistiiraakajaam fiziskaam lomkaam, jo organisms paaraak pieradis pie regulaarajaam hormonu devaam.

Taa luuk. Tas no biokjiimijas. Tad veel evolucijas laikaa radusies psihologjiskaa fiicha, kur ir taada lieta, ka sievietes turas pie attieciibaam, jo savaa muuzhaa var radiit tikai kaadus padsmit beernus. Jaacenshas maximizeet iespeeju ka tie izdziivos. Kaa to dariit? Noturot pie sevis viirieti, kas par tevi ruupeetos un paliidzeetu. Viirietis savukaart var radiit gandriiz neierobezhoti daudz peecnaaceejus, un censhas to arii izdariit. Attieciibas ir kompromiss starp maatiites "paliec" un teevinja "nevaru, jaaskrien" smadzenju radiitajiem signaaliem, kas ir tik miljonus gadu veci, ka raudaat gribas :)

(Read Comments)
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

September 2013

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Powered by Sviesta Ciba