- Darbi un dienas
- 11.3.12 14:57
-
Nekādas lielās svinības vakar nebija plānotas, vēlme bija vienkārši pagatavot nedaudz garšīgākas vakariņas, nekā ikdienā. Un sanāca arī, pat pašam bija brīnums.
Gatavota tika jēra fileja ar kartupeļu biezeni.
Bet...
Kartupeļu biezenī parastajiem kartupeļiem vārīties tika pievienots viens paliela izmēra saldais kartupelis, pāris smalki sagriezti seleriju kāti un dažas lauru lapas (tās pirms biezeņa saspaidīšanas, saprotams, izņem laukā). Jau gatavajam biezenim, kad tas bija sakults ar drusku piena, pieliku smalki sagrieztus apceptus sīpolus - cepu nevis vienkārši eļļā, bet piešpricēju mazliet ķirbju eļļas.
Vēl bija sezama eļļā ar ķiplokiem, sinepju sēklām un citronu sulu žigli apceptas zaļās zirņu pākstis un ātrā mērce. Mērcei pannā apcepu sīpolus un diezgan daudz ķiploku, cepot piebēru fenheļa sēklas, ķīniešu ķimenes un pāris anīsa zvaigznes. Anīss+sīpoli ir viens no jaunākajiem lieliskajiem atklājumiem, paldies Hestonam Blūmentālam. Kad tas viss bija pacepies, pieliku mazo bundžu sasmalcinātos tomātus, drusku medu, paskatījos sāļumu. Pašās beigās iemetu sauju sagreztu bazilika lapu.
Ar jēru nedarīju gandrīz neko - katru fileju pārgriezu 2 daļās, lai labāķ var izvietot uz pannas un pāris minūtes pacepu no abām pusēm. Sāli un piparus uzmalu virsū pēc tam. Uz šķīvja liku sagrieztu šķēlītēs.
Kad tas bija apēsts - svaigumam vēl tika mani pēdējā laika iecienītākie salāti: fenhelis+selerijas kāti+citrona sula+drusku eļļas+sarīvēts cietais siers.