Conscientia est vis - intelekta-kastas

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> User Info

November 24th, 2010


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
02:45 pm - intelekta-kastas
Ok, man šķiet ir laiks nopietni aizsākt tādu kā IQ rasismu (tam ir kāds nosaukums? aikjūists? note to myself: come up with a better name) jeb kastu iedalīšana pēc prāta spējām.

Tieši kā tas notiek Orvela "Brave new world". Tā ir ideāla sistēma. Universitātes varētu efektīvi strādāt, jo nebūtu to stulbo lopiņu, kas tur tikai mocās un velk savu kārno dzīvību apelējot pie pasniedzēju sirdsapziņām (ok, izglītību for everyone,bet nu ja jau mēs reiz mēģinam attīstīt maksimālo potenciālu..). Tas ļautu domātājiem domāt un strādniekiem strādāt. Vai tad tas nav win-win?

Šobrīd augstākās izglītības līmeni grauj cilvēki, kuri nav ne ieinteresēti (aprēķinos jāņem vērā arī motivācija), ne spējīgi mācīties, un principā mēģina iegūt akadēmisku izglītību tikai tādēļ, ka vecāki prasa/sociālā struktūra spiež. Iespējams tā vietā viņš mācētu taisīt pasaulē labākos pelmeņus. Vai varbūt cilvēks fantastiski dzied, to mēs nekad neuzzināsim, jo brīvas budžeta vietas bija tikai faking Vadībniekos (es atklāti sakot ciest nevaru šādu bakalaura mācību programmu).

Respektīvi, augstāko šķiru varētu veidot balstoties uz tava prāta spējām, potenciālu un motivāciju, nevis apķērību krīzē pirkt un labos laikos pārdot.

Vienīgais Orvels veikli atrisināja visu situāciju ar plaši pieejamo Somu, kas, protams, noņēma visu sociālo spriedzi. Viltnieks tāds.


Enīvej, visticamāk šo ideju jau dzemdējuši 13425235 cilvēki, jāsāk beidzot rīkoties :D

EDIT: Kļūdas labojums - Brawe New World sarakstīja Hakslijs. Kā es varēju tā pārteikties. Droši vien neatlaidīgās filosofijas skolā, kas mūžam saistījusi šīs grāmatas kā slavenakās antiutopijas žanra pārstāves.

(6 domas | tev ir ko teikt?)

Comments:


From:[info]ritvars
Date:November 24th, 2010 - 03:15 pm

(Link)
Tiem, kas runā par Orvela "Brave new world", nav vietas augstākā šķirā!
[User Picture]
From:[info]akademikjis
Date:November 24th, 2010 - 03:29 pm
(Link)
Nu beidz. Kas būs nākamais? Tiem kas runā par Vinniju Pūku arī nav vietas? Kas tad sastādīs tēmu sarakstu? Tu? Es?

Tur jau ir tas galvenais joks. Tevi neviens nešķiro, tu vainu esi, vai neesi.

Tā teikt, es jau kādu laiku domāju, kas varētu kalpot par šķirtni, tādu, kas nav cilvēks, vai cilvēku kopiena, jo, lai cik ļoti labās domās kāds būtu par sevi vai citiem, cilvēks ir un būs kļūdains, tādēļ neder par šķīrēju.

Tam ir jābūt kaut kam pašam par sevi saprotamam, tomēr, tikai tad, ja tavs intelektuālais potenciāls to atļauj. To nevar ieklat vai iemācīties, līdz tam var tikai izaugt.
From:[info]hessin
Date:November 24th, 2010 - 03:54 pm
(Link)
Orvels nesarakstīja "Brave new world"
[User Picture]
From:[info]akademikjis
Date:November 24th, 2010 - 04:03 pm
(Link)
Fail man. Oldess Hakslijs.
[User Picture]
From:[info]adams_un_ieva
Date:December 5th, 2010 - 06:02 pm
(Link)
Par šo izgāšanos es Tevi svinīgi ieceļu Epsilonu kārtā.
[User Picture]
From:[info]almighty_j
Date:November 24th, 2010 - 03:27 pm
(Link)
Shii atkal ir kaarteejaa peerle no Tavas puses. Skan jau it kaa rasistiski un shovinistiski, bet tam, kuram lemts gatavot pasaulee garshiigaakos pelmenjus, tieshaam nebuutu lieki jaateeree nedz savi, nedz valsts liidzeklji censhoties ieguut graadu tuurisma vadiibaa..

> Go to Top
Sviesta Ciba