Pirmdiena, 30. Apr 2007, 17:21
[info]suic: Folding@home

Iesākumā neliela aptauja, pirms "tālāk".

Poll #12054 Folding@home
Open to: All, results viewable to: All

Folding@home

View Answers

Zinu, kas tas ir. Piedalos.
5 (20.0%)

Zinu, kas tas ir. Nepiedalos.
11 (44.0%)

Nezinu, kas tas ir, eju noskaidrot.
3 (12.0%)

Nezinu, kas tas ir, nepievēršu uzmanību.
6 (24.0%)





Nezinu, cik daudzi no klātesošajiem ir informēti, tāpēc mēģināšu pareklamēt šo projektu.

Folding@home ir dalītās skaitļošanas projekts molekulārajā bioloģijā, kas pēta olbaltumvielu savākšanās trajektorijas līdz olbaltumviela sasniedz stabilu stāvokli. Olbaltumvielas ir visa dzīvā pamats un to nepareizas savākšanās rezultātā rodas tādas slimības kā Alcheimers, Parkinsons, vēzis un citas slimības. Dalītā skaitļošana nozīmē to, ka milzīgs darba apjoms tiek sadalīts mazākās darba vienībās, kuras veic atsevišķi datori.

Nākotnē šie pētījumi ļaus labāk saprast šīs slimības, eventuāli izstrādāt zāles un varbūt arī vēl mūsu dzīves laikā ļaut sasniegt cilvēka nenovecošanu un nemirstību. Taču darāmais darbs ir milzīga apjoma. Tālab ir nodibināta Folding@home Latvijas komanda ([info]folding_at_home), kas kopējiem spēkiem sniedz ieguldījumu zinātnē.

Lai piedalītos, nepieciešams lejuplādēt speciālu klientu, kas tālāk jau pieslēgsies Stenfordas universitātes serveriem, savāks darba vienības un pēc to pabeigšanas nosūtīs atpakaļ rezultātus. Uz iegūto datu pamata regulāri tiek izstrādātas zinātniskās publikācijas, paši dati ir pieejami bez maksas zinātniekiem visā pasaulē. Projekts ir saņēmis vairākas balvas par ieguldījumu bioloģijā, tehnoloģijās un zinātnē vispār.

Klients darbojas ar viszemāko prioritāti, kas nozīmē to, ka datora darbam tas netraucē. Līdzko kādai programmai ir nepieciešami procesora resursi, lai darītu savu darbu, Folding@home klients šīs jaudas atdod līdz datoram atkal tās ir liekas. Mūsdienu procesori caurmērā ir noslogoti tikai par dažiem procentiem veiktspējas. Atlikušie 95%+ paliek neizmantoti. Šī ir iespēja šos atlikušos procentus ziedot zinātnes attīstībai.

Vairāk informācijas Cibas [info]folding_at_home komūnā, kur pieejami bieži uzdotie jautājumi, dažādas statistikas un sarunas. Vai arī projekta oficiālajā mājas lapā: http://folding.stanford.edu

Mūsu komandas numurs ir 41587, kas jāievada klientā pie instalēšanas. Windows mašīnām vēlams instalēt Console klientu. Pieejami arī atsevišķi klienti daudzkodolu procesoriem (SMP), ATI 1900, 1800 un 1600 sērijas videokartēm (GPU), Linux, MAC OS X.

Palīdzēsim nākotnei pienākt drīzāk!
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.