[icon] Mājsaimnieču klubiņš - Piparkūkas
View:Jaunākais.
View:Arhivētais.
View:Draugi.
View:Par sevi.


[mena]
Subject:Piparkūkas
Time:09:51
1 kg kviešu miltu
0,5 l iesala ekstrakta vai medus
250 g sviesta
1 glāze cukura
2 olas
2 tējkarotes dzeramās sodas
2 ēdamkarotes piparkūku garšvielu

Iesala ekstraktu uzkarsē kopā ar cukuru un sviestu. Verdošā masā iekuļ pusi izsijātu miltu, turpina kult, līdz masa kļūst viendabīga un atdalās no trauka malām. Mīklu nedaudz atdzesē, pievieno sakultas olas, izsijātus atlikušos miltus, dzēstu sodu un maltas garšvielas tādā daudzumā, lai mīklai būtu izteikta garšvielu garša un smarža. Mīklu mīca uz līdzenas virsmas līdz tā kļūst gluda un spīdīga, tad ietin folijā un novieto vēsumā. Cieto piparkūku mīklu, kas nav gatavota ar cepamo pulveri, bet ar briežraga sāli vai patošu, var uzglabāt vairākas nedēļas, tikai tad tā kļūst cieta. Mīkla glabājot nogatavojas, uzlabojas tās tehnoloģiskās īpašības un cepumi iznāk garšīgāki. Tomēr ieteicams vispirms sagatavot tikai pusi mīklas bez taukvielām un irdinātājiem, pievienojot ēdamkaroti konjaka, ruma vai degvīna, tad mīklu var uzglabāt vēsā vietā pat sešus mēnešus.

Tāda recepte.
Mani personīgi komentāri:
Mīkla un cepumi sanāc diezgan gaiši. Vēlāk kaut kur uzzināju, ka, lai mīkla būtu tumšāka, cukuru pirms likšnas klāt nedaudz apgrauzdē. Kā to reāli var izdarīt nezinu, jo cukurs taču kūst!!
Izmantoju iesala ekstraktu.
Garšvielas pieliku klāt krietni vairāk, vai pat ne visas 4 ēdamkarotes.
Pieliku klāt vienkārši sodu, jo es vienkārši nezinu, ko nozīmē "dzēsta soda".
Sagatavoju veirākas nedēļas iepriekš, un mīklas sanāca krietni daudz. Bija ilgi ko ņemties un cept. :))) Sanāca labi un garšīgi.
comments: ir doma Previous Entry Tell A Friend Add to Memories Next Entry


[info]str
Link:(Link)
Time:10:16
tā arī grauzdē- izkūst un tad sāk degt:)
(Reply to this)


[info]crescendo
Link:(Link)
Time:10:23
Wii! Paldies.

izskatās gan sarežģīti...

1) Kas tev bija „piparkūku garšvielas”?
2) Kur var dabūt briežraga sāli/potašu (vai tas nebija viens un tas pats)?

Receptē tev ir rakstīts ‘dzeramā soda’ nevis dzēstā :P Dzeramā soda ir visparastākā soda, NaHCO3. par ‘dzēstu’ sodu dzirdu pirmo reizi – bet nu... nu jā, dzēstai sodai būtu jābūt tai pašai dzeramajai. Jebkas cits, ko par sodu varētu dēvēt vienkārši virtuvē nekādi netiek izmantots (ja nu vienīgi, aptuveni Domestos sastāvā).


(Reply to this) (Thread)


[info]mena
Link:(Link)
Time:10:41
Nē, nē, nav nemaz tik sarežģīti. :)) Cepša man atmiņā gan palikusi ilgs un nogurdinošs pasākums. Un kaķis vēl izmēģināja ķepas uzlikt uz kastas pannas. Vairs neliek. :)))
(Reply to this) (Parent) (Thread)


[info]crescendo
Link:(Link)
Time:10:46
no astes bāšanas liesmā tas viņu, acīmredzmi, neatmācīja...
(Reply to this) (Parent)


[info]kiskinja
Link:(Link)
Time:11:51
"Dzeesta soda" noziimee sekojosho:
Panjem teejkaroti (vai eedamkaroti - cik nu receptee ir nepiecieshams) sodas un "dzeesh" to ar etikji, respektiivi, uzmidzhina etikji (uzmaniigi, nedaudz) taa, lai soda izshkjiist. Un tad to, kas tur ir, liek (lej) miiklaa. Pameegjini maajaas eksperimenta peec. Tas ir vienkaarshi:)
(Reply to this) (Thread)


[info]mena
Link:(Link)
Time:13:27
A kas tur beigās sanāks? Viss negaršos pēc etiķa?? Vai vēl kā trakāk?? Un kāda šim procesam nozīme??
(Reply to this) (Parent) (Thread)


[info]kiskinja
Link:(Link)
Time:14:34
Nee, negarsho gan. Tas viss jau ir mazos daudzumos. Etikjim tur praktiski piliite vajadziiga. Beerniibaa veeroju, kaa mamma to dara un veelaak pati iemaaciijos un izmantoju. Piemeeram cepumi esot labaaki ar dzeesto sodu, bet ja nedzeesh, nekada katastrofa jau nav:) Prasiiju mammai, kaada noziime, izraadaas, etikjis laikam neitralizee sodu vai kaut kaa tamliidziigi.
(Reply to this) (Parent)

[icon] Mājsaimnieču klubiņš - Piparkūkas
View:Jaunākais.
View:Arhivētais.
View:Draugi.
View:Par sevi.