Mājsaimnieču klubiņš - Komentāri
|
| ||||||
1 kg kviešu miltu 0,5 l iesala ekstrakta vai medus 250 g sviesta 1 glāze cukura 2 olas 2 tējkarotes dzeramās sodas 2 ēdamkarotes piparkūku garšvielu Iesala ekstraktu uzkarsē kopā ar cukuru un sviestu. Verdošā masā iekuļ pusi izsijātu miltu, turpina kult, līdz masa kļūst viendabīga un atdalās no trauka malām. Mīklu nedaudz atdzesē, pievieno sakultas olas, izsijātus atlikušos miltus, dzēstu sodu un maltas garšvielas tādā daudzumā, lai mīklai būtu izteikta garšvielu garša un smarža. Mīklu mīca uz līdzenas virsmas līdz tā kļūst gluda un spīdīga, tad ietin folijā un novieto vēsumā. Cieto piparkūku mīklu, kas nav gatavota ar cepamo pulveri, bet ar briežraga sāli vai patošu, var uzglabāt vairākas nedēļas, tikai tad tā kļūst cieta. Mīkla glabājot nogatavojas, uzlabojas tās tehnoloģiskās īpašības un cepumi iznāk garšīgāki. Tomēr ieteicams vispirms sagatavot tikai pusi mīklas bez taukvielām un irdinātājiem, pievienojot ēdamkaroti konjaka, ruma vai degvīna, tad mīklu var uzglabāt vēsā vietā pat sešus mēnešus. Tāda recepte. Mani personīgi komentāri: Mīkla un cepumi sanāc diezgan gaiši. Vēlāk kaut kur uzzināju, ka, lai mīkla būtu tumšāka, cukuru pirms likšnas klāt nedaudz apgrauzdē. Kā to reāli var izdarīt nezinu, jo cukurs taču kūst!! Izmantoju iesala ekstraktu. Garšvielas pieliku klāt krietni vairāk, vai pat ne visas 4 ēdamkarotes. Pieliku klāt vienkārši sodu, jo es vienkārši nezinu, ko nozīmē "dzēsta soda". Sagatavoju veirākas nedēļas iepriekš, un mīklas sanāca krietni daudz. Bija ilgi ko ņemties un cept. :))) Sanāca labi un garšīgi. |
Mājsaimnieču klubiņš - Komentāri
|