Ar gaišu skatu uz LV politiku
kabinets
.. ::..:::.

Citāts
Tēvzemietis Imants Kalniņš sacīja, ka viņa balsojumu noteicis veselais saprāts, bet Jānis Straume uzticējies I.Kalniņa saprātam.


Diena, 25.11.2005.

February 2010
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28

Skaitītājs
hackers counter system

jauna un kaislīga [userpic]
Ciest/neciest/pieciest

Diena, 19.12.

Latvijas iedzīvotāji ir visskeptiskākie Eiropā gan par viendzimuma laulībām, gan homoseksuālu pāru iespējām adoptēt bērnus, un attieksme ir naidīgāka nekā tradicionāli reliģiskās valstīs.

Tikai 12% latviešu uzskata, ka Eiropā būtu jāatļauj geju laulības, kas ir zemākais rādītājs starp visām ES valstīm.

"Atvērtība pret homoseksualitāti Eiropā ir visai ierobežota. 32% eiropiešu uzskata, ka gejiem vajadzētu ļaut adoptēt bērnus. 14 no 25 valstīm to atbalsta mazāk nekā ceturtdaļa. Attieksme ir tolerantāka pret laulībām — 44% uzskata, ka tās jāatļauj," teikts pētījumā.

Vidējais statistiskais latvietis uzskata, ka mūsdienās ir par daudz tolerances un noziedznieki būtu jāsoda stingrāk (84%, kas ir tuvu vidējam rādītājam).

Diena
Geju laulības? Nekādā gadījumā, saka 84% latviešu
Sanita Jemberga Briselē

Latvijas iedzīvotāji ir visskeptiskākie Eiropā gan par viendzimuma laulībām, gan homoseksuālu pāru iespējām adoptēt bērnus, un attieksme ir naidīgāka nekā tradicionāli reliģiskās valstīs, liecina šonedēļ publiskota ES mēroga sabiedriskās domas aptauja.

Tikai 12% latviešu uzskata, ka Eiropā būtu jāatļauj geju laulības, kas ir zemākais rādītājs starp visām ES valstīm. Tabulu noslēdz tradicionāli reliģiozās valstis — Kipra, Grieķija, Polija, Lietuva un Malta, taču visās atbalsts ir lielāks nekā Latvijā. Adopciju atbalstītu 8% Latvijas iedzīvotāju, kas kopā ar Maltu un Poliju (7%) ierindojas pēdējās vietās. Dati rāda, ka iecietīgākā attieksme pret geju partnerattiecībām ir valstīs, kur tās atļautas, piemēram, Nīderlandē un Zviedrijā.

"Atvērtība pret homoseksualitāti Eiropā ir visai ierobežota. 32% eiropiešu uzskata, ka gejiem vajadzētu ļaut adoptēt bērnus. 14 no 25 valstīm to atbalsta mazāk nekā ceturtdaļa. Attieksme ir tolerantāka pret laulībām — 44% uzskata, ka tās jāatļauj," teikts pētījumā.

Rezultāti kalpo kā pierādījums populārajai teorijai par toleranci kā patieso robežšķirtni starp ES vecajām un jaunajām valstīm. Vecajās 15 valstīs geju laulības atbalsta 48% aptaujāto un 45% ir pret, jaunajās tās aizstāv 23% un pretojas 71%. Līdzīga aina paveras jautājumā par adopciju — 36% rietumeiropiešu to uzskata par pieņemamu, bet austrumos tam piekrīt 11%.

Vidējais statistiskais latvietis uzskata, ka mūsdienās ir par daudz tolerances un noziedznieki būtu jāsoda stingrāk (84%, kas ir tuvu vidējam rādītājam). Vairākums gatavs atdot daļu personisko brīvību lielākas vienlīdzības un drošības vārdā, bet mazāk nekā lielākajā daļā Eiropas valstu (57%, vidēji ES 64%). Latvietis uzskata, ka imigrācija valstij nedod nekādu labumu (16% domā citādi salīdzinājumā ar 40% ES vidēji). Lai gan līdzīgās domās ir 52% citu valstu iedzīvotāju, zemāka iecietība pret imigrāciju ir tikai Slovākijā. Tikai 12% uzskata, ka marihuānas legalizēšana paša lietošanai būtu atbalstāma, kas Latviju ierindo legalizācijas pretinieku pirmajā piecniekā (ES vidēji 26%). Arī pēdējos gados pastiprinājušies nācijas evaņģelizācijas mēģinājumi latviešiem netraucē — tikai 27% uzskata, ka tās loma sabiedrībā ir pārāk liela (ES vidēji 46%). Tikai 3% eiropiešu uzskata, ka reliģija ir starp svarīgākajām personiskajām vērtībām.

Par šausmām darba devējiem, vairāk nekā puse (52%) Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka brīvais laiks ir svarīgāks nekā darbs. Tiesa, latviešus, kuri tabulā kūļājas pa vidu, pārliecinoši apsteidz igauņi — 67% brīvais laiks uzvar darbu prioritāšu sarakstā. Par viņiem vairāk to mīl tikai Kiprā — vismaz statistiski.

Publicēšanas datums: Otrdiena, 2006. gada 19. decembris.
Rubrika: (3. lpp.)