Kristīgā - Kāds mans komentārs par gavēni [entries|archive|friends|userinfo]
baznica

[ website | www.baznica.tk ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| baznica.lv CHristiAN RocK dot net zvans.lv ]

Kāds mans komentārs par gavēni [21. Feb 2007|09:24]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
baznica
[ninona]
Gavēnis un citas Dievam pašam nevajadzīgas lietas ir vajadzīgas mums. Tie ir līdzekļi, kas dvēselei palīdz iet pareizo ceļu. Jo grūtāk gavēt, jo labāk. Gavēņa laika svētdienās tiešām nav tik stingri jāgavē, ir "atlaides", jo tā mazliet ir svētku diena. Katrā ziņā neder svētdienas izmantot tam, lai ar gardu muti, lai apmierinātu savu miesisko kāri saēsties visu to, ko nedēļas laikā nevarēji ēst; sešas dienas no kaut kā atturēties ir nieks.
Uzskatu, ka ir vērts gavēņa laikā atteikties nevis vienkārši no kāda produkta (cilvēkiem tendence vienkārši atteikties no saldumiem, kas mums patiesībā nemaz nav nepieciešami), bet no kā vairāk, no kā tāda, bez kā tiešām sākumā šķiet, ka nevari dzīvot.
Man kā pārliecinātam gaļēdājam un cilvēkam, kas visu mūžu dzīvojis, lai ēstu, tieši stingrais pareiztīcīgo gavēnis ir īstais veids. Lielāka atteikšanās - lielāki kārdinājumi - grūtāka cīņa, bet arī var just lielāku atbrīvošanu. :)
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]martonella
Date:21. Februāris 2007 - 15:13
(Link)
Nu ja, Vidusslaikos gaļa skaitījās īpašs mielasts, tāpēc arī no tās gavēņa laikā atteicās, kā no kaut kā īpaša.
Taču mūsdienās, manuprāt, ir daudz vairāk lietu, kas nemaz nav saistītas ar pārtiku, no kā atteikties.
Vienkārši izmeklēt sevī tās lietas, kas katru visvairāk saista, pie kā visvairāk esam pieķērušies, pieraduši un gavēņa laikā no tām censties atteikties. Vienam tā būs gaļa, otram draugiem.lv, trešajam - pārmērīga saldumtieksme, ceturtajam - pieradums staigāt ar grumbās sarauktu pieri un vēlme visus pamācīt...

Katrā ziņā - lai izdodas visiem, kas šo ciešanu laiku patiesi nolēmuši pavadīt gavēnī.
Un vēl - Mt.6:16-18
[User Picture]
From:[info]pigoznis
Date:23. Februāris 2007 - 11:08
(Link)
pilniba piekritu! :)
From:[info]digna
Date:29. Oktobris 2007 - 15:07
(Link)
Un kāda jēga no sevis mocīšanas un kārdinājumu pārvarēšanas? Kas tas vispār par sviestu, dzīve ir dota, lai to izbaudītu, nevis lai piebāztu ar visādiem ierobežojumiem, rāmjiem, likumiem, diētām, gavēņiem un visādām citādām paššaustīšanas un pašspīdzināšanas metodēm. Protams, ja cilvēks sirgst ar emocionālu vai fizisku (vai abiem kopā) mazohismu, tad var saprast, ka viņam tas ir nepieciešams, lai labi justos.
Ai, nu labi, neņemiet mani vērā, es vienkārši esmu šīs reliģijas neatbalstītāja. Jūsu dzīve, jūsus lemšana.