Par ēst gatavošanas biežumu |
Par ēst gatavošanas biežumu | 26. Feb 2007 @ 20:21 |
---|
Beidzot! Beidzot kāds man uzdeva šo viltīgo jautājumu!
Es kā diezgan konservatīva persona gatavošanu izprotu kā procesu, kurā persona iegulda savu laiku, enerģiju un nodošanos. Gatavojot virtuvē ēdienu, cilvēks dzīvojamā istabā neskatās televizoru un guļamistabā nemīlējas, bet gan pievērš uzmanību ēdienam ko gatavo. Tādēļ es ēdiena taisīšanu, kas prasa virtuvē pa starpu citām lietām atrasties 10 minūtes, neuzskatu par gatavošanu. Arī latv. val skaidrojošā vārdnīcā ir norādīts, ka gatavot ir - "ar mērķtiecīgu darbību panākt, ka (kas) gūst vēlamo veidu, sastāvu, derīguma pakāpi". Te par galveno argumentu jāuzsver vārdi "mērķtiecīgu darbību", kas manuprāt nebūtu iemest rīsu paciņu verdošā ūdenī, lai pēc 20 min to ar izvārītiem rīsiem izņemtu ārā un aplietu ar veikalā nopirktu gatavo "Spilvas" mērcīti. To es sauktu par "uztaisīt paēst", kad svarīgi ir vienkārši ātri dabūt kaut ko ar ko aizpildīt tukšumu kuņģī. Nespēju to pielīdzināt tam, ka persona virtuvē, mizojot kartupeļus, klopējot gaļu karbonādēm un to cepot, gatavojot mērci un varbūt arī pamanoties sataisīt kādu biezpiena krēmu, virtuvē pavada daudz vairāk laika. Nu vai arī tāds darbs ir jāsauc citādāk.
Ceru, ka argumentācija bija kaut cik loģiska un pārliecinoša. :)
Skaidrs. Pārliecināji gan.
Nujā, ja tā, tad nudien sanāk, ka nekad negatavoju.
|
|
Top of Page |
Powered by Sviesta Ciba |