Neprātīgā saprāta balss - Komentāri
( Read Comments )
TimeText
12:52

[info]windrider

[Link]

Aus caesar aus nihil...
Brīvdienās noskatījos pērnā gada ASV ražojuma filmu ''Centurion'' par Romas impērijas centieniem nostiprināties Britānijas ziemeļos un pakļaut kareivīgos Piktus. Filmas pamatā ir leģenda par itkā Britānijā pazudušo 9.Leģionu, tomēr izpildījums ir tipiski Holivudisks ar neiztrūkstošu ''Love story'' un ''Happy End''. Šoreiz pat no vēsturiskā viedokļa romas karavīru attēlojumam nav īpaši kur piesieties, nebraucot pārmērīgās detaļās par bruņu un ieroču tipu neatbilstību laikmetam. Toties ķeltisko piktu attēlojums gan ir ārkārtīgi stilizēts un sterils. Visas ķeltu meičas izskatās uzkrītoši koptas un šķiet tikko izkāpušas no skaistumkopšanas saloniem ar perfektu ādu un matiem.
Un turklāt mani vienmēr kaitina, ka visās filmās par romiešiem viņi savā starpā runā tīrā angļu valodā. Pie tam šeit pat pikti runā ķeltu mēlē, bet romieši angliski. Vai tiešām nevar uztaisīt kādu filmu, kur latīņi arī runātu latīniski, būtu pavisam cits efekts.
Kopumā neslikts izklaidējošs gabals, bez īpašām pretenzijām uz vēsturisko patiesību.

Skatot nedaudz plašākā kontekstā ir acīmredzams, ka pēdējā laikā ir saradušās ļoti daudz filmas par romiešiem un viņu impēriju. Tas jau principā ir saprotams, tā joprojām tiek uzskatīta par vienu no varenākajām un lielākajām impērijām cilvēces vēsturē, kas apvienoja teju visu tobrīd zināmo pasauli un kuras mantojumu mēs plaši izmantojam vēl šodien. Turklāt arī pati ASV sevi labprāt asociē ar mūsdienu Romas impēriju (pēc prof. Tumana hronoloģijas ASV laikam ir piektā Roma) tomēr tajā pašā laikā spītīgi ignorē to kāpēc savulaik tā impērija sadalījās pirmreizinātājos +/- gadsimta laikā. Šobrīd lielā mērā rietumu pasaulē ir vērojami tieši tie paši procesi...

http://www.youtube.com/watch?v=KOZs2_i_cDE Te var iemest aci treilerī.
Reply:
 
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Powered by Sviesta Ciba