mākoņa sviesta cibiņa - Komentāri

About Komentāri
23. Marts 2006 - 10:24
ir pilnīgi skaidrs - kamēr vien es sēdēšu pie stūres, snigs sniegs. pat, ja izbraucu no mājas saulītes un skaidru padebešu pavadībā, pēc piecām minūtēm sākas putenis.
tad nu, draudze, vai nu nositiet mani, vai taisiet grafiku, kurš kuru dienu vedīs mani uz Piņķiem un atpakaļ.
šitā tas nevar turpināties.

ak jā.


Mājas skandināviem
Publicēts: 23.03.2006
Autors: Zane Pudāne, zanne.pudane@db.lv, 7084406


Gatavs. Koka karkasa māju elementu ražošanas uzņēmums SIA Ostby Holding kompānijas valdes loceklis Ilmārs Samsonovs priecājas, ka jaunā ražotne ir gatava un veiksmīgi sākusi darboties.


Gatavs. Koka karkasa māju elementu ražošanas uzņēmums SIA Ostby Holding kompānijas valdes loceklis Ilmārs Samsonovs priecājas, ka jaunā ražotne ir gatava un veiksmīgi sākusi darboties.
Koka karkasa māju elementu ražošanas uzņēmums SIA Ostby Holding šodien svinīgi atklās savu ražotni Piņķos, no kurienes pusi produkcijas eksportēs uz Skandināviju.

Kompānija Ostby Holding ir dibināta 2004. gadā, bet pērn janvārī uzņēmums sāka ražotnes būvniecību, kurā tiek ražoti dažādi koka karkasa māju elementi, kā ir ārsienas, iekšsienas, jumta un starpstāvu pārsegumi. Rūpnīcas izveidē investēti 2,7 milj. EUR.
Ražotne savu darbu jau ir sākusi, bet svinīgā atklāšana tiek rīkota par godu tam, ka blakus ražotnei tagad atrodas arī uzņēmuma biroja ēka, stāstīja kompānijas valdes loceklis Ilmārs Samsonovs. Līdz ar to kopējās projekta investīcijas ir aptuveni 4 milj. EUR.

Paņem pusi
Šobrīd ražotnes produkcija tiek izmantota dzīvojamā ciemata Silarāji māju būvniecībai, bet aptuveni 50 % no saražotā tiek eksportēti. I. Samsonovs norādīja, ka uzņēmums uz Norvēģiju jau aizsūtījis 12 mājas. "Mūsu mērķis ir 30 - 40 % no saražotā atstāt Latvijā, bet pārējo - eksportēt," atzina viņš un piebilda, ka interesi izrādījuši arī patērētāji no Krievijas.
Ražotnes jauda ir 50 tūkst. m2 dzīvojamā platības jeb 250 individuālās mājas gadā, bet I. Samsonovs norādīja, ka šī ir tikai teorētiskā rūpnīcas jauda, jo mājas var būt dažāda lieluma. Šogad kompānija plāno saražot aptuveni 30 tūkst. m2 jeb līdz 150 mājām, jo "šis ir pirmais gads, būtībā jāsaprot, kā attīstīt ražošanas jaudas, jo ražot varam ne tikai individuālās mājas, bet arī rindu mājas, sabiedriskās ēkas, dzīvojamās mājas līdz 3 stāviem," minēja kompānijas pārstāvis. Uzņēmums iekārtas iegādājās no Zviedrijas. Savukārt materiālus produktu izgatavošanai uzņēmums iepērk Latvijā. Tāpat Ostby Holding sadarbojas arī ar vietējiem logu un durvju ražotājiem.

Trīs dimensijas
I. Samsonovs minēja, ka citur pasaulē šī tehnoloģija, kad rūpnieciski tiek ražotas ēkas, ir attīstīta. Tirgū tiek piedāvātas pat trīs dimensiju mājas, kas ir kā kastes, kur iekšā jau ir, sākot no trauku mazgājamās mašīnas līdz pat paklājiem. Šobrīd šādas mājas Ostby Holding Latvijā vēl nepiedāvā, "varbūt nākotnē, jo Latvijā šis būtu kaut kas eksotisks". Šo tehnoloģiju I. Samsonovs salīdzināja kā filmās redzēto, kad it kā no trim lieliem klučiem tiek izveidota māja, visas nepieciešamās komunikācijas tiek pieslēgtas un "cilvēks ar atslēgu iet iekšā un guļas gultā". Viņš uzsvēra, ka šāda metode nav tik vienkārša, jo rūpnīcā šāda māja jāgatavo aptuveni 4 - 8 mēnešus.

Viedoklis

Māris Avotiņš, SIA Zemgales tehnoloģiskais centrs, kas piedāvā arī saliekamās koka paneļu mājas, direktors:
Katrs jauns uzņēmums ar progresīvām tehnoloģijām ir ieguvums Latvijai. Mums Latvijas tirgus nevienam nav galvenais, jo lielākie pasūtītāji ir no Rietumu valstīm. No konkurences nav jābaidās, jo tā nevienam nav kaitējusi.

Saturs © 1995-2006 Izdevniecība "Dienas bizness", SIA
Visas tiesības paturētas
Reply to this:(Lasīt komentārus)
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Top of Page Powered by Sviesta Ciba