05 February 2024 @ 12:20 pm
Prāta slazds  
"Vai nav tā, ka gandrīz ikviens cilvēks ir viegli manipulējams, jo labprāt pieņem to informāciju, kas viņam patīk, un noraida to, kas nepatīk? Tā teikt, mēs atrodamies pašu izveidotajā prāta slazdā un mums nav iespējams objektīvi spriest par procesiem pasaulē.

Jā, tā ir taisnība. Mēs dodam priekšroku uzskatam, kas atbilst mūsu pasaules skatījumam, neraugoties uz to, vai tas ir patiess vai aplams. Jāatzīst, mūsu ikdienas domāšana bieži vien ir šķība un greiza, bet ar zinātni ir pavisam cita lieta.

Saviem studentiem es stāstu, ka zinātne ir ļoti veselīga nodarbošanās, jo šeit mēs atsakāmies no ikdienišķās tendences domāt aplami, ja tas ir atbilstoši mūsu ierastajam pasaules skatījumam un mums tīkamajam viedoklim. Turklāt zinātne mūs padara jaunus, tā prasa fleksiblitāti. Tikko ir jauns pētījumu rezultāts, mums tam ir jāpiemērojas. Tas ir mums saistošs. Savukārt ikdienas dzīvē mēs bieži vien ar nagiem un ragiem iekrampējamies savā vecajā viedoklī un nevēlamies mainīties. Jo tā ir ērtāk. Ikdienas dzīvē mēs saaugam ar mums tīkamajiem uzskatiem, nereti nediskutējam alternatīvas un ātri kļūstam veci un dogmatiski."

https://jauns.lv/raksts/9viri/579129-profesors-jurgis-skilters-ir-pieradits-ka-ar-mums-var-manipulet
 
 
( Post a new comment )
ctulhu[info]ctulhu on February 5th, 2024 - 03:30 pm
/Tikko ir jauns pētījumu rezultāts, mums tam ir jāpiemērojas./

Nu vai arī jaunie rezultāti parāda metodes kā piemērot esamību sev - zinātniski tehniskais prorgess saucas.
(Reply) (Thread) (Link)
木[info]dombrava on February 5th, 2024 - 06:05 pm
Nu tas paliek uz zinātnieka sirdsapziņas. Droši vien jau pilnīga objektivitāte nav iespējama nekur, neliels kļūdu procents visur, lai cik kritiski uz saviem pieņēmumiem skatītos, jo kaut kādam izejas punktam jābūt, lai vispār tiktu uz priekšu.


Nelasīju šo rakstu kā absolūtu patiesību. Galu galā izklaides lapa. Pat man, cilvēkam, kas tālu no zinātnes, bija dažas iebildes, bet kopumā šķita ok un šis tas ko apdomāt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
ctulhu[info]ctulhu on February 5th, 2024 - 06:33 pm
Iegūtos datus ir visu laiku jāpārbauda, protams
(Reply) (Parent) (Link)