Zuzannas domas - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
Zuzanna

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

LELB + Romas Katoļu baznīca Latvijā =? 12. Apr 2009|23:08
zuzanna
Divas lietas: sižets bija ļoti tendenciozs un Vanaga viedoklis bija tik ļoti izgraizīts - cik teikumus viņš pats pateica un cik komentēja žurnālisti? Pujātu diemžēl vairs par pilnu neņemu, lai arī ko viņš teiktu.
Otra: LELBam ir episkopāli sinodāla iekārta, kas nozīmē, ka demokrātija tur nerullē, jo demokrātisko daļu pārstāv tikai sinode. Ir Bīskapu kolēģija un ir sinode reizi trīs gados. Bīskapu kolēģija un Virsvalde (kādreizējā konsistorija) strādā visu laiku, sinode 1,5 dienas laikā pieņem iepriekš sagatavotus lēmumus, kas ir būtiski LELB attīstībai.
Mana pārliecība ir tā, ka baznīcai kā institūcijai ir jābūt pēc iespējas nedemokrātiskākai.

Bet uz virsraksta jautājumu atbildot - augstākais, kas tiks izveidots, ir ekumeniska organizācija ar daudz lielāku varas koncentrāciju, ja salīdzina ar līdz šim Latvijā eksistējošām ekumeniskām organizācijām. Bet LELB paliks LELB, ja nesašķelsies. Un Romas Katoļu baznīca Latvijā paliks kāda tā ir, kamēr Pujāts būs dzīvs. Romas katoļu baznīcai ir konkrētas augšas Vatikānā, kas nepieļaus biedrošanos ar nepareizi ticošajiem luterāņiem. LELB vismaz tādā ziņā ir brīva - nav spēcīgas "augšas" kaut kur tur ārā.

Kāpēc tikai LELB un RKBL? Tāpēc ka Latvijā nav neviena cita ievērojama spēlētāja pēc ticīgo skaita. Nu labi - ir Pareizticīgo baznīca, bet viņiem visi, kas nav pareizticīgie jau pēc noklusējuma ir maldu mācību sekotāji un dialoga iespējas ir dikti ierobežotas.

Kāpēc luterāņu garīdznieki kameras priekšā nekomentē? Ir tāda lieta, kā ordinācijas solījums un tur ir ļoti daudzas lietas iekļautas. Runāt pret sevis pārstāvēto organizāciju arī laicīgās vietās skaitās slikts tonis.

Bet nekas - nākamās divas nedēļas par šo jautājumu visur būs rakstīts un komentēts.

Negribu saņemt nevienu komentāru no ateistiem vai nominālajiem luterāņiem šajā jautājumā. Nav jūsu Baznīca, nav jūsu druva.

Es kaut kur noteikti kļūdos, jo esmu tikai parasts draudzes loceklis. Neesmu pat studējusi teoloģiju.
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.

hackers counter system