Ahāts


21. Aprīlis 2014

iepatikās, lasu kā ludziņu. @ 17:48

Šajscenrijparedzts, ka turpinsies pašreizjie procesi, bet iesaistts puses nerkosies aktvi, lai mazintu virztjspku negatvo ietekmi. Domins reaģējoša pieeja, bet izpaliks uz rcbu vrstas politikas un inovatvi risinjumi. Tpc arekonomiskie, demogrfiskie, klimata izmaiu un enerģētikas procesi rits savu gaitu ldz to likumsakargam iznkumam.
Fons. Vidzemes iedzvotji ir noguruši no rjm prmaiņām un arpaši nevlas mainties. Uzņēmgie vidzemnieki ir prk premti ar problmu seku likvidšanu, tau viiem trkst uzdrkstšans un zinšanu, lai novrstu problmu stos clous, sptu rkoties stratēģiski un savu eneriju velttu nkotnes attstbas plnošanai. Iedzvotji baids pazaudt savu identitti un drošbu. Bailes veicina agresiju un norobežošanos savas kultras ietvaros, kas izpaužas, sastopoties ar citm kultrm un pieredzm. Bailes veicina destruktvu lmumu pieemšanu un rcbu. Ts kavattstbu un neauj apjaust latvisks kultras vietu globlajkultru mozak. Bailes veicina norobežošanos, tpc katrs pats spiests risint uzdevumus, kurus vienkršk btu atrisint, integrjot daždas pieredzes un apvienojoties. Status-quo scenrijtiek radta mnga drošbas sajta, aujoties ilzijai par apkrtjs pasaules nemaingumu. Daudz resursu tiek trts šs ilzijas saglabšanai, cnoties pret jebkuriem faktoriem, kas var veicint izmaias.
Status-quo scenrijekonomikas atlabšana pc krzes notiks lni. Darba trkums laukos liks Vidzemes iedzvotjiem doties uz pilstm. Dzves kvalitti noteiks katra iedzvotja spja pašam atrast veidu, knodrošint iztikas ldzekus. Pieaugs pašnodarbinto loma. Mazk pievilcgie lauku apvidi straujk zauds iedzvotjus. Tajos paliks socili atkargs iedzvotju grupas un pašpietiekams saimniecbas, kurs dzvos noteikta aroda pratji un amatnieki. Mazk pievilcgajs lauku teritorijs paplašinsies zemju platbas, kuras izmantos intensvajai lauksaimniecbai vai apmežošanai. Tomr palielinsies arlauksaimniecbneizmantoto un degradto teritoriju patsvars. Pievilcgajos laukos pieaugs senioru, jaunu imeu, vasarncu un sezonlo tristu skaits. Laukos izveidosies neliels turgo zemnieku slnis, tomr liels saimniecbas sps nodrošint darbu tikai nedaudziem. Gan laukos, gan pilsts palielinsies socilie kontrasti. Vidzemes ceu tkla kvalitte uzlabosies galvenokrt jau tagad noslogotkajos posmos. Tpc pieprasjums pc kvalitatvas infrastruktras prsniegs piedvjumu.
Status-quo scenrijpašvaldbas, uzņēmji un sabiedrisks organizcijas ieems nogaidošu pozciju, reaģējot tikai uz rjm iniciatvm un atbalstu, t.sk. uz ES fondu finansjuma apguvi. Laukos bs mazk iniciatvu un pakalpojumu skolu pabeigušiem jauniešiem, jo galvenais bs nodrošint “sirmelektorta” dzves kvalitti. Tas palielins spiedienu uz pašvaldbu budžetu. Uz zinšanm balsttas nozares attstsies galvenokrt tikai Valmierun tuvkajapkrtn. Tradicionls Vidzemes nozares notursies, tomr daždu specializtu produktu ražošana un zinšanu atjaunošana nozarkavsies. Samazinsies artradicionli spcgo nozaru konkurtspja. Rpniecisks aktivittes joprojm koncentrsies trijstrstarp Valmieru, Csm un Smilteni.
Status-quo scenrijparedzama rvalstu imigrantu ieplšana Vidzem, jo mazais iedzvotju skaits vairs neaus uzturt ierasto pakalpojumu lmeni. Imigranti apmetsies uz dzvi lielkajs pilsts, kur ir lielkas darba iespjas, labk attstta socilsistma un infrastruktra, lielka tolerance citm kultrm. TkšajscenrijVidzemes novadi nerkojas aktvi, tiem nebs imigrantu integrcijas un mjoku politikas. Imigrcija palielins spiedienu uz socilajiem dienestiem un rads spriedzi pilsts.
Pašvaldbas uzskats sevi par atsevišķām „karavalstm” un sadarbba notiks tikai ldzšinjapjomun form. Politikas veidošanpamatsaglabsies nozaru pieeja, tomr izplattki kļūs daždu starpnozaru projekti izgltb, trismuzņēmjdarbbas veicinšanun kultr. Enerijas cenu stabilpieauguma dēļ katra pašvaldba stenos tikai uz savu teritoriju vrstus energoefektivittes un alternatvs enerijas veicinšanas paskumus. Nespdams attaisnot savu pastvšanu, Vidzemes plnošanas reions sadalsies un 2030. gadvairs nepastvs pašreizjs robežs.

 

Comments