Neprātīgā saprāta balss - Komentāri
( Read Comments )
TimeText
15:22

[info]windrider

[Link]

Nedēļu ilgs atvaļinājums šajā laikā ir diezgan bezjēdzīgs, bet nu tas ir beidzies. Galvenās izklaides bija ikdienas mini pārgājieni pa tuvāku un tālāku apkārtni (5-6 km. katru dienu) un lasīšana.

Izlasīju Juvāla Noasa Harari bestselleru ''Sapiensi. Cilvēces īsā vēsture'' un esmu patīkami pārsteigts. Uzrakstīts ļoti saistoši un viegli lasāmi un man tiešām patika. It kā pamatā zināmas lietas, bet ļoti veikli sarindotas secībā un kopsakarībās un pēc grāmatas izlasīšanas daudzi procesi vēsturē ir kļuvuši skaidrāki.

Saprotu arī kāpēc akadēmiskajiem vēsturniekiem šī grāmata ne pārāk patīk. Kritiķi pārmet autoram (kurš ir vēstures profesors Izraēlā) nezinātniskumu. Viņuprāt, vēstures profesoram grāmata ir pārāk populārzinātniska, kas daudzus sarežģītus procesus pārāk vienkāršojusi un sniegusi daudzus nepietiekami pamatotus secinājumus.
Par vienu otru secinājumu varētu piekrist, bet grāmata tiešām nav zinātniska monogrāfija un vieglas uztveramības vārdā ir upurēts diezgan daudz. Tomēr, svarīgākie fakti ir pamatoti ar atsaucēm un autors neaizstāv kādu vienu konkrētu teoriju, bet piedāvā lasītājam vairākas un diezgan saistoši apspēlē tās.
Vēl kritiķi pārmēt, ka autora darbs ir zinātniski bezjēdzīgs, jo nesniedz nekādu jaunu teoriju par cilvēces izcelsmi vai kādu citu svarīgu tās attīstības problēmu. No vienas puses tā ir, autors tiešām nekādus revolucionārus atklājumus nav veicis tikai saistošā valodā pārstāstījis pētniekiem jau labi zināmas lietas. No otras puses, grāmata balstās ilgu gadu pētījumos un autoram tomēr ir savs viedoklis par cilvēces attīstību tās pirmsākumos, ko viņš arī pauž. Tas gan ir ļoti neuzbāzīgs, bet trenētai acij samānām motīvs, kas caurvij visu grāmatu. Par ''Kognitīvo revolūciju'', kas palīdzēja Homo Sapiens kļūt pārākiem par citām radniecīgajām Homo sugām un rezultātā palikt vienīgajiem.

Vienā vietā gan autors kļūst pārāk tiešs un moralizējošs. Nodaļā par mūsdienu industriālo lauksaimniecību, kurai viņš velta ļoti skarbu kritiku. Tas kļūst saprotamāk zinot, ka autors ir pārliecināts vegāns, tomēr kopējo grāmatas noskaņu (tādu viegli ironisku skatījumu no malas) tas drusku pabojā. Kopumā laba grāmata, kas nezinātājiem sniegs daudz vērtīgas informācijas par cilvēces vēstures senākajiem posmiem, bet zinātājam daudzas lietas sakārtos un ļaus ieraudzīt drusku savādākā gaismā.
Reply:
 
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Powered by Sviesta Ciba