Wholeness in Motion - CUKURS [entries|archive|friends|userinfo]
who_in_motion

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

CUKURS [Aug. 8th, 2012|03:23 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Ar šo rakstu iesāksim uzturvielu sēriju.

Šorīt tvnetā lielisks raksts par cukuriem, ne ko pielikt, ne atņemt:

http://www.tvnet.lv/sievietem/vesela/431690-glikoze_galvena_baribas_viela_smadzenem

Tas labi izskaidro vajadzību uzņemt papildus cukurus garīgas piepūles laikā, aktīva dzīvesveida pamatā.

Bet, kas attiecas uz organisma darbības sistēmu shēmu - svarīgi lai darbojas aknas un aizkuņģa dziedzeris kā arī izvadorgānu sistēma. Respektīvi - jāizvairās no diabētiskām nosliecēm. par to[diabētu] citu reizi, bet šoreiz - fragmenti par cukuriem.

..[..]. Pētījumi rāda, ka mums ir raksturīgi izvēlēties saldu garšu vairāk nekā citu garšas sajūtu. Tieši saldā garša ir tas, pēc kā jaundzimuši zīdītāji izvēlas drošu un barojošu pārtiku. Šā iemesla dēļ jau izsenis cilvēki meklējuši saldus ēdienus un dzērienus un salduma pakāpe turpina būt par nozīmīgu faktoru mūsu ēdienu un dzērienu izvēlē. Mūsdienās dabīgo vēlmi izbaudīt saldu garšu iespējams apmierināt ar plašu klāstu ēdienu un dzērienu, kam pievienoti kalorijas saturoši saldinātāji vai mazkaloriju un bezkaloriju saldinātāji.
[..]
Dažas saldvielas, kā, piemēram, saharoze un kukurūzas sīrups, kurām ir augsts fruktozes saturs, organismā tiek pārvērstas glikozē. Šis vienkāršais cukura veids ir galvenais kaloriju avots, kas apgādā organismu ar enerģiju, un
glikoze ir galvenā barības viela, kas nepieciešama smadzeņu darbībai.
[..]
Saldinātāji, kas satur kalorijas, ir barojoši saldinātāji, un tajos ietilpst gan vienkārši cukuri – fruktoze un glikoze, gan pārtikas cukurs, melase, medus, agaves un kukurūzas sīrups ar augstu fruktozes saturu. Tie nodrošina kalorijas (enerģiju) ar ogļhidrātu palīdzību. Ogļhidrātu kalorijas palīdz nodrošināt enerģiju ikdienas uzdevumu veikšanai.
[..]
Cukuru un kaloriju daudzums gāzētajos dzērienos ir aptuveni tāds pats kā daudzās augļu sulās.[..]
Pārtikas cukurs ir ogļhidrāts, un viens tā grams satur 4 kalorijas (17 kilodžoulus). Tas netiešā veidā tiek patērēts katru dienu, piemēram, saharozes veidā to satur augļi un dārzeņi. ²

c) tvnet.lv
linkpost comment