|
Nov. 24th, 2016|03:11 pm |
batātes? puķkāposti? keils? selerija? (mamma šo rīvē kopā ar burkānu, dažreiz + ābols, ļ. garšīgi, lai gan pašai slinkums taisīt). kālis? rutks? kolrābis? visus pēc keila mana māte rīvē un mēs ēdam ar krējumu salātos, nesen izmēģināju kolrābi arī cept cepenē (dārzeņu sacepumā) un bija ļoti garšīgi, tāda ļoti ļoti maiga puķkāpostam līdzīga garša. briseles kāposti? brokolis? pākšu pupiņas? puravi? lapu salāti? baklažāns? paprika?
ir daudz veidu kā to ķirbi apēst, ja reiz tiešām: ja rīvē vai blenderē sulā, ķirbīguma garšu labi noņem citrusi (citrons, apelsīns, greipfrūtu neesmu mēģinājusi), ja pieliek arī ābolus, ķirbi īsti nejūt (nu, tikai konsistencē). vitaminu kombo ir ķirbis+rieksti+medus+rīvēts ābols+dzērvenes+citrona sula, var nelielu bļodiņu salātu uztaisīt un kaut vai to ēdamkaroti apēst. sāļajos ēdienos un dārzeņu sacepumos vai sautējumos ķirbja garšu var maskēt ar asumu (ingvers, muskatrieksts, kardamons, čili) vai stiprumu (ķiploki, sīpoli). man gan ļoti garšo arī kombo gaļa+sīpols+ķirbis+burkāns. gan maltas gaļas mērcē uz pannas, gan sacepumā, gan podiņā +/- sēnes, saldais krējums, gan plovā (mana vecmamma taisa plovu ar burkāniem). vīramāte atkal ķirbjus liek svaigajos salātos, kad kombainā samaļ kopā ar papriku (vēlams dažādu krāsu), zaļumiem, ķīnas kāpostu +/- burkāni. labās garšas noslēpums izrādās ir daudz eļļas. divu veidu vismaz
principā man šķiet, ka ja jāēd dārzeņi vitamīnu dēļ, tos var aizvietot ar augļiem (vai izmēģināt visādus trendīgos salātus nu tur ar granātābolu sēklām, ir vairākas salātu pavārgrāmatas, ir vērts aiziet uz bibliotēku) un šķiedrvielas uzņemt ar pilngraudu produktiem vai tiem pašiem augļiem |
|